Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ракетні удари по Україні: у ГУР пояснили, яку інформацію приховують та навіщо

ЗСУ під час війни з росіянами свідомо не повідомляють українцям деяку важливу інформацію, щоби її не використав ворог у власних інтересах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росіяни цієї зими вже били по українській енергоінфраструктурі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початком зими російська армія вже пробувала завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України. Але військові приховують інформацію про ці атаки.

Про це сказав в етері телемарафону представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Він зазначив, що іноді населенню можуть просто не повідомляти, що окупанти намагалися поцілити ракетами чи дронами по енергетиці.

"Такі спроби були, вони продовжуються. У багатьох випадках, коли наші захисники збивають цілі, вони навмисно не коментують, куди вони були спрямовані. Така загроза зберігається", — розповів Юсов.

Він також пояснив, чи варто довіряти інформації про те, що ворогу вдалося наростити тем виробництва ракет. Так, за словами Юсова, станом на зараз росіяни володіють значно меншими запасами, ніж до повномасштабного вторгнення. Але загроза масштабних обстрілів досі існує, хоча окупанти намагаються заощаджувати ракети.

"Є плани ворога, але до їх виконання йому ще далеко. Санкційна політика дається в знаки, як і загальна деградація Росії в технічному плані. Сьогодні тих запасів у них немає, але на кілька потужних атак вони здатні", — підкреслив Андрій Юсов.

Росія планує потужний удар по Києву

За словами полковника запасу ЗСУ Петра Черника, незначні атаки на столицю, до яких росіяни вдаються останнім часом можуть свідчити про те, що вони готуються завдати потужнішого удару по столиці.

Як пояснив офіцер, задля цього ворог може провести комбіновану атаку, з використанням:

  • дронів-камікадзе "шахед";
  • крилатих ракет;
  • балістичних ракет.

Він також зазначив, що росіяни поповнюють запаси ракет, які потім застосовують для того, аби дізнатися про місцеперебування комплексів протиповітряної оборони ЗСУ.

Як захищають українську енергетику від росіян

Впродовж 2023 року держава працювала над посиленням захисту енергетичних об'єктів від ударів окупантів. Так, наприклад, невеликі підстанції отримали захист із бетонних блоків, а також габіонів з камінням чи піском. Це допоможе захистити обладнання від уламків ракет чи дронів. Водночас деяка інфраструктура, яка може працювати без вентиляції, була перенесена глибоко під землю.

Тим часом європейські партнери України зберігають певну частину запасних елементів, які можна використати для ремонту підстанцій та трансформаторів. Також Україна тепер володіє значно більшою кількістю систем ППО.

Раніше ми писали, наскільки українська енергосистема готова до зими. Також ми розповідали, як ЗСУ покарають Росію за удари по енергоінфраструктурі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.