Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Десять років відмов позаду: в США дозволили запуск біткоїн-ETF

Вартість флагманської криптовалюти не відреагувала на схвалення настільки різко, як очікували інвестори

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вартість біткоїна не сильно відреагувала на рішення SEC

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

10 січня Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) схвалила перші в історії Америки спотові біткоїн-ETF. Що цікаво, за день до офіційного рішення хакери запостили в Twitter фейкову новину, яка спровокувала різкий злет вартості біткоїна на 15%. Але коли регулятор дійсно повідомив про схвалення, флагманська криптовалюта не відреагувала настільки суттєво.

Про це розповів голова Комісії Гері Генслер на сайті SEC.

Регулятор дав зелене світло одразу для одинадцяти заявок емітентів – Bitwise, Grayscale, Hashdex, BlackRock, Valkyrie, BZX, Invesco, VanEck, Wisdom Tree, Fidelity та Franklin Templeton. Цей крок дозволив відкрити доступ біткоїну до Волл-стріт, адже тепер інвестори зможуть купувати акції, що відображають вартість криптовалюти, не зберігаючи безпосередньо цифрові активи в гаманацях.

Комісія з цінних паперів та бірж США десять років відмовляла ініціаторам, відколи у 2013 році було вперше запропоновано біткоїн-ETF. З того часу думка регулятора про криптовалюту не змінилася: вона досі залишається ризикованим інструментом, яким можуть маніпулювати гравці ринку.

Тим не менш, рішення стало значущим кроком до легітимізації віртуальних валют як інвестиційного активу, особливо для дрібних та інституційних вкладників. Відтепер шлях до прийняття біткоїна та його інтеграція у традиційні фінансові системи не здаються настільки далекими.

"Хоча сьогодні ми схвалили лістинг та торгівлю деякими спотовими акціями біткоїн-ETF, ми не схвалювали і не схвалюємо біткоїн", – заявив Гері Генслер. За його словами, інвесторам необхідно зберігати обережність щодо продуктів, вартість яких привʼязана до криптовалюти.

Як біткоїн відреагував на схвалення

Що цікаво, передбачалося, ніби позитивне рішення SEC спровокує курсові показники. Так відбувалося неодноразово, коли в мережі з’являлися неправдиві дані щодо спотових ETF. Але цього разу різкого стрибка вартості не сталося. Флагману не вдалося оновити максимум, який зафіксували ввечері, 9 січня, після фейкового посту в Twitter.

Біткоїн одразу подорожчав майже до 49 000 доларів, але згодом ціна впала до 46 000 доларів. Гері Генслер терміново звернувся до читачів та повідомив, що акаунт SEC зламали хакери, а Комісії не схвалювала лістинг і торгівлю спотовими біржовими продуктами біткоїна.

Станом на ранок, 11 січня, біткоїн торгується за 46 300 доларів. Відсутність активного зростання ціни занепокоїло учасників криптовалютного ринку, адже вони очікували більш суттєвої поведінки курсу. Деякі експерти висловили припущення, що схвалення спотових ETF вже було враховано в показниках, тому дорожчання на тлі запуску торгів не відбулося.

Вартість біткоїна станом на ранок, 11 січня
Вартість біткоїна станом на ранок, 11 січня
Фото: Coin Market Cap

Мільярдер дав прогноз курсу біткоїна на 2024 рік

Раніше ми розповідали, що американський мільярдер Тім Дрейпер оприлюднив власне бачення ціни криптовалюти у 2024 році. На його думку, флагман ринку здатен зрости до 250 000 доларів, хоча раніше його прогноз був наполовину меншим.

Дрейпер впевнений, що розвиток біткоїна неабияк гальмує американський уряд, який не розуміє всіх позитивних тенденцій, спровокованих масовим поширенням цифрових активів. Інвестор є прихильником "нової економіки", де криптовалюта займає чільне місце та стоїть поруч із традиційними національними паперовими грошима.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що до халвінгу залишилося кілька місяців і розповідав, як він вплине на курс біткоїна у 2024 році. Також ми повідомляли, в яку криптовалюту вигідно інвестувати у січні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.