Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Гаманці українців "схуднуть": коли чекати зростання цін на продукти

Експерт розповів, які продукти зростуть у ціні та що на це повпливає

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні незабаром подорожчають продукти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні в січні-лютому магазини та супермаркети перепишуть ціни на продукти. Подорожчання відбудеться в межах 5-7%.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі УНН.

Що буде з цінами на продукти

В країні інфляція залишається під контролем, тому, як наголосив Марчук, чекати різкого підняття вартості продуктів не варто.

"Різкого підняття цін не буде, тому що фактів, які б призвели до зростання цін, наразі немає. Інфляція контрольована. Єдине, що може частково відобразитися на цінах, це курс гривні до долара", – розповів експерт.

За його словами, коливання курсу гривні до долара також може вплинути на імпортну продукцію, додатково підвищуючи ціни на окремі товари. Проте, він впевнений, що основні фактори подорожчання пов'язані з сезонністю, такими як складання та зберігання овочів, а також електроенергія.

"У середньому, протягом січня-лютого, передбачається зростання цін на не більше ніж 5-7%", – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

За словами Дениса Марчука, ціни можуть зрости на наступні товари:

  • овочі;
  • молоко;
  • м'ясна продукція.

"Молочка також йде в ціні тому, що наразі не сезон, та, відповідно, великий дефіцит від домашнього господарства. Попит молоко є, а задовольнити такий попит дуже важко. Ну, і м’ясна продукція. Також фактор сезонності. Він пов’язаний із війною, забезпеченням заготівлею кормів, які треба теж утримувати", – підсумував Марчук.

Що впливатиме на вартість продуктів у 2024 році

Споживчі ціни на продукти стають одним з основних питань, що турбують українців у 2024 році. Тому редакція сайту Pro Гроші дізналася в експерта Олега Пендзина, що буде впливати на вартість продуктів в цьому році.

На його думку, економічна ситуація в Україні визначається іноземним фінансуванням. Нестача коштів може призвести до непрогнозованих наслідків, таких як друкування грошей, що у 2022 році призвело до високої інфляції та стрибка курсу долара. Саме тоді індекс споживчих цін виріс майже до 27%

"І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які – ні, не матимуть жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші", – зазначив експерт.

Пендзин зауважив, що майбутнє залежить від своєчасної допомоги міжнародних партнерів, і при їхній підтримці інфляція може залишитися контрольованою. Однак дорожчання продуктів вважається неминучим, а конкретні обсяги фінансування будуть відомі згодом.

Раніше ми повідомляли, на який важливий продукт зросла вартість. Також пропонуємо дізнатися, які продукти треба купувати лише в супермаркетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.