Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація зарплат та гранти у 10 тисяч євро для українців — головне про гроші за тиждень

Які важливі події сталися в Україні впродовж останнього тижня — розповідає редакція Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які важливі події сталися в Україні за останні сім днів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Впродовж тижня, що минає, в Україні сталося чимало змін, які торкнуться усіх сфер життя українців. Наприклад, з 1 березня розпочалася індексація пенсійних виплат, також у Євросоюзі остаточно погодили виділення фінансової допомоги нашій державі.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що ще важливого сталося в Україні в період з 26 лютого по 2 березня.

В Україні з'явиться національний кешбек

Національна програма кешбеку, яка отримала назву "Купуй українське", має запрацювати до кінця 2024 року. За словами президента України Володимира Зеленського, так держава хоче підтримали вітчизняних виробників, стимулюючи громадян купувати товари шляхом компенсації витрат.

Програма передбачає, що коли українці купуватимуть національний товар, то їм на спеціальну картку повертатиметься частина грошей, які були витрачені на покупку.

Українські банки обмежують видачу готівки клієнтам з банкоматів

Розмір обмеження визначають самі фінансові установи, усе залежить від виду картки та умов особистої угоди з клієнтом. Зміни запровадили у зв'язку з воєнним станом в Україні, хоча Національний банк поступово скасовує валютні обмеження, впроваджені у перші дні повномасштабної війни з Росією.

Українцям у Запорізькій області виплатять нову фінансову допомогу для відновлення домівок

На допомогу можуть розраховувати домогосподарства в Запорізькій області, які розташовані у відносно безпечних населених пунктах – як мінімум на відстані 20 кілометрів від лінії фронту. Заявку розглянуть, якщо претендент відповідає наступним критеріям:

  • належить до однієї з категорій вразливості;
  • має середньомісячний дохід на одну особу менше 6 318 грн;
  • є правовласником житла з підтверджувальними документами.

Роботодавців зобов'язали провести індексацію зарплат у 2024 році

Згідно з законом, індексація грошових доходів населення обчислюється зростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

"Отже, в поточному році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється", – пояснили у Держпраці.

Гранти від уряду ЄС та Німеччини для українських підприємців

Відомо, що в рамках міжнародної програми мікро-, малі та середні підприємства в Україні можуть отримати по 10 тисяч євро. Реєстрація вже розпочалася та триватиме до 24 березня. Зареєструватися можна за посиланням.

Раніше ми розповідали, що українцям з чотирьох областей виплатять по 10,8 тисячі гривень фінансової допомоги. Також ми писали, хто з українців отримуватиме більші пенсії у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.