Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Криза чи необхідність? Експерт розкрив можливий час початку друку грошей в Україні

У грудні 2023 року інфляція в країні залишилася на рівні листопада – 5,1% у річному вимірі

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадян може чекати зміна у фінансах

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні влада запевняє, що інфляція залишилась на рівні попередніх місяців. Однак, якщо надалі ми не отримаємо допомоги від західних партнерів, то не зможемо уникнути друкування грошей протягом січня-лютого 2024 року, а це може пришвидшити інфляцію.

Про це під час телемарафону сказав кандидат економічних наук, експерт Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

"Безумовно, МВФ просить Україну не робити цього, я маю на увазі не вмикати друкарський верстат. Тому що це може зрештою пришвидшити інфляцію. Ми зможемо обійтися без цього і січень, і лютий також", – сказав він.

Проте, за словами спікера, якщо Україна не отримає фінансову допомогу до початку березня, то тоді, на жаль, "доведеться думати й про верстат, і про те, що будуть скорочення певних видатків, тобто зарплати та інші платежі бюджетникам".

Однак звітом НБУ та даними Державної служби статистики України, у грудні 2023 року інфляція залишилася на рівні листопада – 5,1% у річному вимірі. У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%.

Що відбувалося з цінами у 2023 році


Минулого року найбільше зростання у ціні продемонстрували оброблені продовольчі товари, а саме на 5,9% р/р. Водночас сирі продукти подорожчали на 2,2% р/р. Однак у 2023 році ціни не лише зростали, але й знижувалися. Наприклад, вартість непродовольчих товарів знизилася на 0,1% р/р. Все це сталося завдяки поліпшенню очікувань на валютному ринку.

Щодо вартості послуг, то за підсумками минулого року темпи зростання становили 10,7%. Такий самий показник мають й адміністративно-регульовані ціни. Такі зміни були завдяки мораторію на підвищення тарифів за комуналку. Загалом ціни на пальне за підсумками 2023 року підвищились на 2,7%.

Що буде з зарплатами українців у 2024 році


Національний банк України (НБУ) прогнозує розвиток економіки та передбачає підвищення заробітних плат громадян через дефіцит кваліфікованих працівників. Заступниця керівника НБУ Катерина Рожкова наголосила, що економічне зростання призведе до відновлення ринку праці, але бізнесу складно знаходити фахівців через виїзд людей за кордон та мобілізацію.

Це призведе до необхідності підвищення заробітних плат, щоб привабити та утримати кваліфікованих працівників. Рожкова прогнозує позитивні наслідки від цього процесу для економіки та споживчого попиту в Україні, а також передбачає прискорення інфляції у 2024 році, але на рівні нижче 10%, що зробить ставки за гривневими депозитами привабливими.

Раніше ми повідомляли, коли чекати зростання цін на продукти. Також ми пропонуємо дізнатися, чи буде готовий НБУ вводити фінансові обмеження для ухилянтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.