Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скорочення зарплат і виплати до 70 тисяч гривень — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, що змінилося в Україні впродовж останнього тижня 2023 року та як це вплинуло на життя громадян

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як змінилося життя країни в останній тиждень 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українська економіка впоралася з шоками війни, що дозволяє владі впроваджувати зміни, які ефективно впливають на життя населення. Наприклад, вже незабаром деякі громадяни почнуть отримувати більші виплати.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що важливого відбулося у нашій країні в період з 25 по 31 грудня.

Тариф на світло

Пільговий тариф на електроенергію для населення, за рішенням уряду, діятиме до квітня 2024 року.

"Для побутових споживачів ціна електрики й надалі становитиме 2,64 грн за кВт-год", — зауважив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він зазначив, що перший зимовий місяць українська енергосистема пройшла без особливих проблем — генерації вистачає для того, аби забезпечувати електроенергію усіх споживачів.

Компенсація за працевлаштування ВПО

З 2024 року роботодавці, які надаватимуть роботу внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та внутрішньо переміщеним особам з інвалідністю, отримуватимуть за це від держави більшу компенсацію. Так, за працевлаштування переселенця роботодавцям платитимуть до 24 тисяч гривень

"Якщо ж на роботу влаштується переселенець з інвалідністю, то роботодавець може розраховувати на виплату до 48 тисяч гривень за кожного відповідного працівника", — розповіла заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Обмін житлових сертифікатів у "Дії"

З 27 грудня українці, які отримали від держави житловий сертифікат за знищене під час повномасштабної війни житло, можуть бронювати кошти для купівлі нової домівки у рамках програми "єВідновлення". Для цього потрібно:

  • оновити застосунок "Дія" до останньої версії;
  • відкрити розділ "єВідновлення" та вкладку "Сертифікати на житло";
  • натиснути "Забронювати кошти".

Нові виплати

Гроші надають українським жінкам в Одеській та Миколаївській областях. Так, фонд "Жіночі можливості в Україні" планує фінансово підтримати українок, які продовжують займатися власним бізнесом, попри війну. Так, підприємниці можуть отримати до 70 тисяч гривень, якщо вони відповідатимуть наступним умовам:

  • підприємницькою діяльністю вони займаються не менше пів року;
  • ФОП зареєстрований в Одеській або Миколаївській областях.
  • є план розвитку та розширення свого бізнесу;
  • впродовж шести місяців з моменту отримання гранту підприємниці мають створити щонайменше одне нове робоче місце.

Скорочення зарплат

З 1 січня 2024 року українським держслужбовцям скоротять розмір зарплат та премій. Їм платитимуть на підставі кваліфікації та грейдів. До того ж у січні відбудеться скорочення кількості вакансій державної служби. Так, скорочення торкнеться близько 20 тисяч робочих місць.

Раніше ми розповідали, як бізнесмен поцупив гроші у ЗСУ. Також ми писали, про що потрібно знати кожному українцю, аби правильно розпоряджатися грошима у новому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.