Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У Європі поставили під сумнів інвестиції в біткоїн – що не так з криптовалютою

Після схвалення біткоїн-ETF з’явилася сторона, яка розкритикувала цей інструмент для інвестицій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Європейському центробанку не вважають біткоїн хорошим інвестиційним інструментом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок криптовалют значно посилився після схвалення Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) запуску спотових біткоїн-ETF. Як результат – вартість цифрової монети підскочила до понад 50 000 доларів. Але в Європейському центробанку рішуче висловилися щодо подальшої боротьби з криптовалютою.

Деталі написали на офіційному сайті ЄЦБ.

Представники регулятора радикально налаштовані проти віртуальних активів. Голова підрозділу ринкової інфраструктури та платежів ЄЦБ Ульріх Біндсайл, а також радник Юрген Шааф назвали біткоїн-ETF "новим вбранням голого короля" і не відмовилися від позиції протистояння поширенню криптовалюти.

"З погляду інтересів суспільства, відновлення циклу злетів і падінь біткоїна – жахлива перспектива. Супутні збитки будуть величезними, включно зі шкодою навколишньому середовищу і кінцевим перерозподілом багатства коштом недостатньо досвідчених людей", – зазначили банкіри.

Вони акцентували увагу на відсутності безпеки інвестицій у біткоїн та зауважили, що різке зростання вартості після запуску спотових ETF є "швидкоплинним сплеском емоцій". Європейці переконані: флагманський токен є непридатним для вкладення коштів, адже не генерує грошового потоку.

З точки зору ЄЦБ, біткоїни не здатні принести соціальну вигоду, тож суб’єктивні переваги також під питанням. Оскільки крипта досі не стала глобальною децентралізованою цифровою валютою, ажіотаж навколо ETF скоро піде на спад, як і курсові показники. Тож збитки інвесторів будуть неминучими.

Що відбувається з біткоїном у лютому

Коливання курсу біткоїна в лютому
Коливання курсу біткоїна в лютому
Фото: Coin Market Cap

Перша половина лютого принесла учасникам криптовалютного ринку чимало хорошого. Біткоїн як головний актив різко подорожчав, перетнувши рівень 52 000 доларів, що сталося вперше з 2021 року. Причому показники втримують позиції, не опускаючись нижче психологічної позначки. Експерти виділили кілька причин подібного сплеску:

  • біржі у Сполучених Штатах Америки почали продавати спотові ETF на біткоїні, що активізувало ринок і збільшило кількість вкладників;
  • наближення квітневого халвінгу;
  • приплив інституційних інвесторів.

Як зауважив співзасновник компанії MicroStrategy Майкл Сейлор, десятиліття відкладеного попиту на роздрібний продукт BTC далися взнаки. З’явився значний дисбаланс у пропозиції, адже ініціатори запуску ETF довго чекали на погодження з боку Комісії з цінних паперів і бірж США. Іншими словами, приплив капіталу в класі активів дав поштовх вартості, яка наразі перевищила більшість очікувань.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що біткоїн підштовхнув ринок криптовалют і розповідав, які 3 токени можуть скоро подорожчати. Також ми повідомляли, скільки криптовалюти задекларували українські чиновники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.