Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла, індексація зарплат і конфіскація авто — головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші про найважливіші економічні новини тижня, які відбулися впродовж з 8 по 14 січня 2024 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що змінилося для українців на другий тиждень січня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На 2024 рік держава запланувала для своїх громадян чимало важливих змін. Деякі з них вже відбуваються, а інші будуть впроваджені у найближчому майбутньому.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що важливого сталося в Україні з 8 по 14 січня.

Перевірки таксистів

Українська податкова перший місяць нового 2024 року розпочала здійснювати перевірку роботи таксистів. Податківці, зокрема встановлюють, чи користуються водії реєстраторами розрахункових операцій (РРО) та чи сплачують податки.

На підставі таких перевірок представники податкової вже вилучили автомобіль в одного із водіїв, який "займався протиправною діяльністю", тобто вчинив адміністративне правопорушення.

100 тисяч гривень для підприємців

Громадяни, які планують розпочати власну справу можуть отримати від держави безвідсоткові кредити на три роки. Оформити позику може будь-яка особа зі складу малозабезпеченої родини.

Суму можна узяти лише один раз, а повернути — за три роки однією сумою протягом 30 календарних днів.

Індексація зарплат

Роботодавці у 2024 році повинні виконати індексацію зарплат своїм працівникам. Ця умова передбачена у законі "Про Держбюджет-2024".

А в урядовій постанові №1078 вказується, що грошові доходи громадян повинні перераховуватися в рамках індексації з першого числа місяця, що йде за місяцем, коли офіційно з'явився індекс споживчих цін.

Відключення світла за борги

В Україні вже не діє заборона на відключення електроенергії, тож споживачам, які накопичили борги, можуть відключати світло. Власне, директор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко 11 січня попередив, що відключення розпочнуться вже з 29 числа.

Податки для ФОП

З 1 січня 2024 року податки для фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні зросли, зокрема і єдиний податок (ЄП). З 2024 року розміри єдиного податку для різних груп ФОП мають такі показники.

  • ЄП ФОП 1 група – 302,80 гривні, це 10% від прожиткового мінімуму для працездатних;
  • ЄП ФОП 2 група – 1 420 гривень, 20% від мінімальної зарплати.
  • для ФОП 3 групи ставки залишилися незмінними – 5% для тих, хто не є платниками ПДВ, та 3% для тих, хто сплачує податок на додану вартість.

Підприємці повинні сплатити єдиний податок за перший місяць 2024 року до 19 січня.

Раніше ми пояснювали, як останні російські ракетні та дронові атаки впливали на курс долара в Україні. Також ми розповідали, що прожитковий мінімум в Україні у 2024 році можуть знову підвищити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.