Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Залишилося мало часу: коли українцям почнуть відключати світло за борги

Розповідаємо, коли боржникам за електроенергію розпочнуть відключати світло та скільки часу після попередження є у споживача, щоб розрахуватись з постачальником послуг

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла за борги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після скасування мораторію на відключення електроенергії, з'явилася інформація, що боржники можуть залишитись без світла уже в кінці січня 2024 року.

Про це попередив українців генеральний директор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко в ефірі телемарафону.

9 січня Кабінет міністрів скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати.

За словами Сергія Коваленка, перші відключення можуть початись десь 29 січня.Урядова постанова передбачає попередження боржника про можливі наслідки несплати заборгованості, а тому є два типи попереджень:

  • перше — компанія усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, закінчуючи дзвінками до людей, сповіщає про те, що є борг;
  • другий тип попередження вже передує безпосередньо відключенню споживача.

"Що стосується попередження як офіційного документа, то його розсилають за 10 днів до відключення, це перша стадія. У людини є час, а за 5 днів ще мережі надсилають свій лист-попередження й у людини є ось цих 10 днів для того, щоб вийти із ситуації й заплатити борг", – повідомив Коваленко.

Кому відключатимуть електроенергію першочергово

За словами директора Yasno, відбувається рейтингування боржників основними критеріями якого — є сума боргу, а також глибина боргу — тривалість періоду несплати за електроенергію. Сергій Коваленко наголосив, що розпочнуть з тих, хто найдовше не платить та має найбільшу суму боргу.

За його словами, після попередження у споживача буде десять днів для сплати заборгованості, якщо цього не зробити світло будуть відключати. Боржники, які не можуть оплатити борг, можуть укласти договір розстрочки, який передбачає індивідуальний графік погашення для конкретної особи.

У випадку якщо світло все ж таки відключать, для його відновлення потрібно буде повністю сплатити борг та оплатити вартість повторного підключення.Після цього електропостачання буде відновлено споживачеві протягом 5 днів.

Раніше ми писали, як українцям заощадити на вартості електроенергії, а також яка наразі ситуація в енергосистемі та чи загрожують українцям відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.