Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Коли українцям підвищать тарифи на комуналку: НБУ здивував новим прогнозом

У Національному банку оновили свій прогноз щодо скасування мораторію на подорожчання комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли для українців подорожчає комуналка

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці платитимуть більше за опалення та гарячу воду. Втім, коли саме подорожчають ці комунальні послуги наразі точно не відомо.

Як зазначають у Національному банку України (НБУ), тарифи переглянуть, ймовірно, вже після скасування воєнного стану в Україні.

У пресслужбі також пояснили, що:

  • тарифи підвищуватимуть до економічно обґрунтованого рівня;
  • подорожчання не відбуватиметься одномоментно — процес розтягнеться на досить тривалий час.

Водночас у Національному банку наголошують, що мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги навряд чи скасують, допоки країна живе в умовах воєнного стану.

"Далі очікується поетапне приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років", — кажуть у Національному банку.

Чи зміняться інші тарифи

У зв'язку з повномасштабною війною з Росією в Україні продовжують існувати високі безпекові ризики, тому тарифи на більшість комунальних послуг збережуться на рівні 2022 року. Але у Нацбанку не уточнили, про які саме послуги ЖКГ йде мова.

Водночас у Нацбанку зазначили, що тарифи на комуналку будуть коригувати. Але "терміни та параметри цього є сферою невизначеності прогнозу".

Тарифи на комуналку: які послуги можуть подорожчати у 2024 році

Тим часом українців вже попереджають про те, що ціни на деякі комунальні послуги зміняться вже цього року. Так, мова про тарифи на світло які, за словами члена парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка, можуть зрости до майже шести гривень за кіловат-годину. Зауважимо, що станом на зараз побутові споживачі платять за електроенергію 2,64 гривні за кіловат-годину.

Також українцям можуть оновити тарифи на водопостачання та водовідведення. Однак більше за воду, можливо, платитимуть жителі лише кількох міст, а саме:

  • Луцька;
  • Львова;
  • Івано-Франківська;
  • Чернівців;
  • Дрогобича.

Планується, що місцевим водоканалам дозволять двічі підвищити тариф: спочатку з 1 квітня, а потім з 1 липня. До слова, тарифи водоканалів востаннє переглядалися ще на початку 2022 року.

Раніше ми розповідали, скільки коштує послуга з перепідключення світла. Також ми писали, скільки українці платитимуть за газ у лютому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.