Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Час економити світло? В Укренерго звернулись до українців

Розповідаємо, чому українців просять обмежити використання електроенергії у вечірні години

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців просять зменшити використання електроенергії в вечірні години

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зі зменшенням середньої добової температури за вікном, навантаження на енергетичну систему України зростає. У зв'язку з цим, в енергосистемі було зафіксовано дефіцит електроенергії, який прогнозують і сьогодні, 22 листопада. Особливо гостро, він відчувається у вечірні години, коли споживання електроенергії значно зростає.

Про це попередили в пресслужбі "Укренерго".

В повідомлені зазначається, що в українській енергосистемі було зафіксовано дефіцит електроенергії, який може зберігатись протягом дня. Причинами цього називають:

  • недостатність обсягів імпорту електроенергії з ЄС;
  • підвищена аварійність блоків електростанцій;
  • збільшення споживання через похолодання.

Зменшення температури повітря призвело до додаткового навантаження на електростанції, частина енергоблоків яких, все ще відновлюється після влучань російських ракет та дронів. А ті, що вже вдалось відремонтувати, не можуть нести таке ж навантаження, як до пошкодження.

Також, у вівторок, 21 листопада, середня температура повітря була на 5,8°C нижче, ніж минулого тижня, а вечірній максимум споживання електроенергії на 9% вищим. В повідомлені також зазначається, що диспетчерський центр "Укренерго" шукає можливості покриття дефіциту.

"Закликаємо українців ощадливо споживати електроенергію протягом доби. Не вмикайте одночасно потужні електропристрої, вимикайте світло в порожніх приміщеннях, перенесіть прання на нічні години", — закликали у повідомленні.

Як дефіцит вплинув на експорт та імпорт електроенергії

Експорт та імпорт електроенергії в Україні сьогодні мав такий вигляд:

  • загальний обсяг експорту, який здійснювався до Словаччини та Румунії складав 720 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 200 МВт;
  • загальний обсяг імпорту, який здійснювався зі Словаччини, Румунії, Молдови сягнув 2 707 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 507 МВт.

В Укренерго також повідомили, що через бойові дії та з інших причин, станом на ранок 22 листопада, 427 населених пунктів перебуває без світла. Внаслідок нових обстрілів, пошкоджень зазнали мережі обленерго в:

  • Запорізькій області;
  • Донецькій області;
  • Харківській області.

Також, вчора ввечері було відключено високовольтну лінію в центральному регіоні, але споживачів це не торкнулось. Наразі йдуть аварійно-відновлювальні, в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Раніше ми писали, що вигадали шахраї, аби дістатися до клієнтів компанії Укренерго, а також чому у деяких областях України розпочались проблеми зі світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.