Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяких українців можуть відключити від електропостачання: в чому причина

Розповідаємо, за яких умов українців можуть відключити від електропостачання та як проходить контрольний огляд лічильників електроенергії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключити світло можуть не тільки за борги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Інколи матеріальне становище деяких українців не дозволяє їм вчасно сплачувати комунальні послуги, через що в них зазвичай накопичується заборгованість. Але відключити споживачів від електропостачання можуть не лише через борги.

Про те, чому українцям можуть припинити електропостачання, повідомили у "Львівобленерго".

В повідомлені нагадали, що допуск працівників до лічильника — обов'язок всіх споживачів, а якщо регулярно порушувати це правило, постачання електроенергії таким громадянам може бути припинено. Також, електропостачання можуть припинити, якщо:

  • є борг за невраховану електроенергію, тобто коли є фіксація факту крадіжки;
  • споживач відмовляє у доступі працівників "Обленерго" до приладів обліку контрольного знімання показника або заміни лічильників;
  • є заборгованість за використання електроенергії у гаражах або гаражних кооперативах, оскільки відповідно до постанови НКРЕКП з 2023 року такі об’єкти ведуть розрахунки за промисловими тарифами;
  • здійснюється підприємницька діяльність побутовим споживачем та після акту та попередження споживач не переуклав договір як юридична особа.

Контрольний огляд лічильників електроенергії проводять раз на три місяці, у споживачів з АСКЕ – раз на пів року. Під час перевірки обов'язково робиться фотофіксація лічильників. Контролери повинні мати з собою службові посвідчення, та надати їх споживачеві, якщо він їх про це попросить.

Щоб убезпечити себе від шахраїв, які можуть представлятись співробітниками обленерго, українці можуть зателефонувати до кол-центру у свому місті та уточнити дані контролерів. Для цього необхідно назвати оператору номер службового посвідчення працівників або табельний номер, а також його фамілію.

Кому не можуть відключити електроенергію

Однак відключають електроенергію не завжди, є категорії людей яким світло не вимикають. До них належать:

  • дитячі будинки сімейного типу;
  • жителі квартир, серед яких є хоча б одна людина, яка залежить від електричних медичних приладів, які потребують постійного електроживлення;
  • особи з інвалідністю I або II групи;
  • сім'ї, у яких є понад три прийомні дитини;
  • багатодітним сім'ї;
  • люди, які доглядають дітей з інвалідністю або осіб, які отримали каліцтва в дитинстві.

Варто зазначити, що на час воєнного стану за борги побутових споживачів відключити не можуть, але це не означає, що можна не платити, адже борг буде накопичуватись. Рано чи пізно його доведеться оплатити, окрім того, за рахунок сплачених коштів тримається робота всієї енергосистеми.

Раніше ми писали, які знижки на комунальні послуги можуть отримати УБД, та про те які процеси відбуваються в енергосистемі після масштабної атаки російських БпЛА.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.