Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким українцям спростили процедуру отримання пільг на ЖКП: кого стосуються зміни

Розповідаємо, яким категоріям громадян України уряд спростив процедуру отримання пільг на житлово-комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Отримати пільги на ЖКП стане простіше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Законодавством України передбачено, що для призначення пільги на житлово-комунальні послуги людина повинна особисто звернутись до відповідного державного органу, але не всі українці можуть це зробити. Тому у 2024 році уряд спростив процедуру призначення пільг на оплату ЖКП.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Не маючи можливості особисто звернутись по призначення пільг на житлово-комунальні послуги, українські ветерани війни, які перебувають на передовій та беруть участь у воєнних діях, зіштовхувались з проблемою неможливості скористатися соціальними гарантіями, які для них передбачені державою.

Саме тому, для розв'язання цієї проблеми та з урахуванням реалій воєнного часу, Міністерство соціальної політики розробило постанову згідно з якою, ухвалений експериментальний Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для деяких категорій громадян. Зокрема спрощена процедура отримання державних пільг доступна:

  • ветеранам війни та членам їх сімей;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей;
  • учасникам бойових дій та членам їх сімей;
  • учасникам війни та членам їх сімей.

Які зміни було ухвалено

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України, якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, можливість зробити це за нього отримають члени його родини. Окрім того:

  • замість існуючих двох окремих можна буде подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік як пільговика, і про надання пільг;
  • таку заяву можна буде подати не лише у паперовій формі, а й в електронній, зокрема, через портал "Дія";
  • обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшиться. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами державних органів.

Варто зазначити, що експериментальний Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни та членів їх сімей запрацює через 4 місяці після відповідних технічних доопрацювань інформаційних систем.

Завдяки йому процедура внесення відомостей в Реєстр осіб, які мають право на пільги, буде значно спрощено. Простішим стане і процес призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг Пенсійним фондом України.

Раніше ми писали, яку підтримку від держави можуть отримати українці зі статусом ВПО, а також хто може отримати знижка 100% на оплату комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.