Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пільги на комуналку надаватимуть по-новому — що зміниться для військових

Український уряд вирішив дещо змінити процес оформлення пільг на комуналку у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'являться нові правила призначення пільг ветеранам війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ветеранам війни з 2024 року дозволять оформлювати пільги на житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою. Зміни, над впровадженням яких наразі працює уряд, почнуть діяти з весни.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

Зазначається, що 27 грудня 2023 року уряд ухвалив постанову, яка передбачає появу експериментального Порядку взяття на облік та призначення пільг на оплату комуналку, які належать ветеранам війни (особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, учасникам війни) та членам їх сімей.

Порядок повинен запрацювати за чотири місяці. За цей час будуть відпрацьовані відповідні технічні доопрацювання інформаційних систем.

Пільги на комуналку для учасників війни: що зміниться

Оформлювали пільги стане набагато простіше.Так, за чинним законодавством для призначення пільг особа сама звертається до держорганів. Але через це у військових, які залучені до бойових дій, виникають проблеми.

Зміни передбачають:

  • якщо у ветерана війни (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника бойових дій, учасника війни) відсутня можливість може самостійно подати заяву на призначення пільги — з травня 2024 року це зможуть зробити за нього члени його родини;
  • замість двох окремих заяв, які зараз подаються для оформлення пільг, існуватиме лише одна — про взяття на облік як пільговика і про надання пільг;
  • обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшиться. Частину інформації Мінсоц та ПФУ отримуватимуть завдяки обміну між відомствами;
  • подавати можна буде не тільки паперову заяву, а й електронну, через портал "Дія".

Якими пільгами можуть користуватися ветерани війни

Знижку на комунальні послуги надають громадянам, які вже оформили статус учасника бойових дій (УБД). Вони зокрема, можуть отримати 75% знижку за користування житлом та комунальними послугами. Таку ж знижка надається й на квартплату в межах норм: 21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому будинку і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Родинам, де є лише непрацездатні особи, знижка на опалення розраховується за нормами для побутових потреб у межах середніх норм споживання — 42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю.

Раніше ми писали, кого з українців можуть позбавити субсидії. Також ми розповідали, коли в Україні з'являться нові тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.