Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога на сплату комунальних послуг: як нарахують субсидії в Україні

Розповідаємо, як розраховується розмір обов'язковий відсоток платежу для призначення субсидії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Субсидію отримають не всі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні, громадяни, які не можуть самостійно сплачувати комунальні послуги, мають право на призначення субсидії. При цьому враховується майновий стан сім'ї, якщо плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для родини обов’язкового платежу — надається допомога.

Про те, хто може отримати субсидію, повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Обов'язковий відсоток платежу напряму залежить від доходів домогосподарства, та розраховується за такою формулою:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 складає 2393 грн);
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

У грудні 2023 року українці отримають більші субсидії через опалювальний сезон. Також розмір допомоги для купівлі вугілля та дров в цьому році значно зріс. Було враховано вартість твердого палива, яка суттєво зросла, а тому субсидії на купівлю дров та вугілля покриватимуть більшу частину грошових витрат.

На цей зимовий період було переглянуто нормативи опалення, вони зросли у чотири рази, та складатимуть:

  • 7,41 тонни — на дрова
  • 2,23 тонни — на вугілля.

Розмір субсидії розраховують індивідуально для кожної родини, залежно від доходів домогосподарства, можна отримати до 16 тис. грн компенсації. Якщо допомогу на купівлю пічного палива було призначено раніше, нову субсидію призначать автоматично, повторно звертатись до Пенсійного фонду не потрібно.

Чому можуть відмовити в призначенні субсидії

Допомога на житлово-комунальні послуги не надається, якщо площа помешкання перевищує 230 кв. метрів для приватних будинків, а для квартир у багатоквартирному будинку — 130 квадратів. Також субсидію не призначають родинам, один із членів якої, протягом 12 місяців перед її призначенням здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 тис. грн.

Раніше ми писали, чому українцям буде легше оформлювати житлові субсидії, а також кому можуть відмовити в допомозі на сплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.