Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Електропостачання для українців: що варто знати управителям та мешканцям новостворених ОСББ

Розповідаємо, що потрібно зробити новоствореним ОСББ/Управителям та мешканцям для забезпечення своїх будинків світлом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як новим ОССБ та мешканцям забезпечити світлом будинки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Новоствореним ОСББ/Управителям та мешканцям будинків потрібно укласти два договори для забезпечення світлом: про розподіл та постачання електроенергії. При цьому власники укладають договори для обліку світла на потреби своїх квартир, а ОСББ/Управителі — на загальнобудинкові потреби.

Про це повідомили в компанії "YASNO".

Варто розуміти, що ОСББ/Управитель — це юридичний споживач, який відповідає за справність внутрішніх мереж в багатоквартирному житловому будинку, контролює, фіксує та передає показання, отримує кошти від мешканців та сплачує YASNO за електроенергію, якою забезпечувались місця загального користування:

  • ліфти;
  • сходові клітини;
  • паркінги;
  • насосні;
  • освітлення прибудинкової території тощо.

В Україні юридичні клієнти отримують електричну енергію за ринковими цінами, а отже тариф на неї вищий та може відрізнятись залежно від того, яку комерційну пропозицію від YASNO обрав споживач. Для обліку спожитої електроенергії ОСББ/Управитель має укласти два договори:

  • перший договір – з YASNO про постачання електричної електроенергії. Це можна зробити на сайті компанії або завітавши до одного з офісів у столиці після отримання документів від ОСР;
  • другий – про розподіл електричної енергії. Він укладається з оператором системи розподілу (ОСР), до мереж якого приєднаний будинок. Зробити це можна через онлайн-сервіс на сайті ОСР без відвідування центру обслуговування клієнтів.

ОСББ/Управитель має передавати показники загальнобудинкових лічильників до ОСР щомісяця у встановлену, в договорі з постачальником, розрахункову дату. Варто також розуміти, що в разі накопичення заборгованості, юридичні особи можуть бути відключені від електропостачання. Саме тому, мешканцям будинків варто цікавитись станом розрахунків ОСББ/Управителя з YASNO, щоб уникнути відключень світла у місцях загального користування.

"Якщо в ОСББ/Управителя або мешканців виникають питання щодо нарахованих кіловат-годин, відсутності електроенергії, несправної роботи лічильників, то необхідно звертатися до ОСР, до мереж якого підключений будинок", — повідомив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Він також додав, що коли необхідно уточнити суму до сплати, перевірити стан особового рахунку, провести звірку платежів, дізнатися про зарахування коштів — то вже потрібно звертатися до YASNO. Отримати консультацію від фахівців YASNO клієнти можуть через Facebook, сайт та за телефонами контакт-центру

Що варто знати мешканцям багатоквартирних будинків

Мешканцям будинків, окрім договору з ОСББ/Управителем, потрібно укласти індивідуальні договори з оператором системи розподілу, а після цього — з YASNO. Це також можна зробити дистанційно через сайти ОСР та постачальника або завітавши до офісів компаній.

Для того, щоб споживачі отримували правильні рахунки за спожиту електроенергію, показники лічильників потрібно подавати за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного, а оплату варто робити до 20 числа. В YASNO також нагадали, що відповідно до змін у постанові Кабміну про оплату житлово-комунальних послуг під час воєнного стану, мешканці-боржники також можуть залишитись без електропостачання за борги.

Раніше ми писали, чому енергетики можуть залишити без світла клієнтів, які завжди вчасно оплачують рахунки, а також коли потрібно подавати показники лічильника світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.