Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключили світло за борги? Як відновити комунальну послугу та скільки це коштує

Якщо споживачу відключили світло за борги, то на відновлення послуги піде від трьох до п'яти днів, а вартість перепідключення може сягнути чималої суми

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Як відбуваєтсья відключення світла за борги

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже розпочалися відключення електроенергії на підставі того, що Кабмін ще наприкінці 2023 року дозволив комунальним підприємствам не надавати послуги боржникам. Водночас світло споживачам не відключають одномоментно.

У пресслужбі компанії Yasno пояснили, як відключають світло своїм клієнтам та що робити, якщо попередження про знеструмлення вже отримано.

Відключення світла за борги: як усе відбувається

Зазначається, що сама процедура відключення світла боржникам складається з трьох етапів, а саме:

  • інформування про заборгованість;
  • формування та відправка попередження про відключення;
  • оплата заборгованості.

Комунікація між компанією та клієнтами відбувається постійно, оскільки споживачам завжди нагадують про заборгованість, якщо така існує. Повідомлення надходять на email або смс-повідомленням на Viber. Якщо боржник не реагує на такі повідомлення, то розпочинається наступний етап: постачальник направляє офіційне попередження про відключення та ініціює відключення електропостачання.

Заяву про це отримує оператор системи розподілу, на якого покладені технічні роботи. Натомість клієнту надсилають попередження про відключення з датою, коли зникне світло. Окремо таку ж інформацію може надати й оператор системи розподілу.

"Згідно з правилами припинення електропостачання може відбутися не раніше, ніж через 10 робочих днів після отримання попередження від електропостачальника та через 5 робочих днів – після попередження від оператора системи розподілу", — кажуть у Yasno.

Як відновити відключену послугу

В компанії наголошують, що клієнту потрібно якомога скоріше розв'язати питання з заборгованістю. Кошти зараховуються впродовж трьох банківських днів, тобто після того, як клієнту повідомили про борг, йому варто одразу погасити заборгованість. Після того, як кошти будуть зараховані на рахунок Yasno, електропостачальник повідомляє оператору системи розподілу про скасування відключення.

Якщо оплата не надійшла до запланованої дати знеструмлення, споживачу залишатиметься без світла поки повністю не розрахується за послугу. А ще такому клієнту доведеться отримати та сплатити окремий рахунок за виконання робіт з відключення та підключення. Вартість таких робіт може складати від кількохсот до кількох тисяч гривень.

"Важливо також пам’ятати, що зворотне підключення відбувається не одразу – згідно з правилами оператори системи розподілу мають виконати заявку на підключення впродовж трьох днів в місті та п'яти днів, якщо споживач проживає у сільській місцевості", — підкреслили у пресслужбі.

Кому відключатимуть електроенергію першочергово

Раніше генеральний директор Yasno Сергій Коваленко розповідав, що компанія складе рейтинг боржників, основний критерій якого — сума та глибина боргу, тобто як довго клієнт не сплачував за послугу. Спочатку світло відключатимуть тим, хто найдовше не платить та має найбільшу заборгованість.

Раніше ми писали, чому ПриватБанк блокує картки клієнтам. Також ми пояснювали, як можна заощаджувати електроенергію в домашніх умовах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.