Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Квартира з боргами: чи повинен новий власник віддавати гроші за чужу комуналку

Розповідаємо, чи повинен новий власник квартири сплачувати борги за комунальні послуги попередніх власників

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що робити якщо попередні власники квартири не платили комунальні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Новий власник нерухомості не зобов'язаний сплачувати борги за комунальні послуги попереднього власника, якщо в судовому порядку не буде встановлено, що він погодився їх оплатити.

Про це йдеться у публікації департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради.

У дописі наводиться приклад судової практики, в якому Верховний суд погодився з позицією суддів попередніх інстанцій, які задовольнили вимогу позивачки щодо виключення з обліку по її особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири.

"Верховний Суд вказав, що відповідно до статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними", — зазначається у повідомленні.

Окрім того, в рішенні суду вказується на безпідставність касаційної скарги в частині незастосування судами частини 3 статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Адже норма закону передбачає, що у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення відбувається набуття новим власником усіх обов'язків попереднього власника як співвласника.

"Договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник", — йдеться у повідомленні.

Які обов'язки має новий власник нерухомості

Відповідно до його частки, кожен зі співвласників багатоквартирного будинку несе зобов'язання щодо:

  • належного утримання, експлуатації, реконструкції та реставрації багатоквартирного будинку;
  • технічного переоснащення спільного майна;
  • поточного і капітального ремонтів.

Відповідно йдеться саме про перехід від попереднього власника до нового власника обов'язків саме як співвласника багатоквартирного будинку, передбачених законом. Але чинним законодавством не передбачено, що покупець квартири повинен сплачувати борги попередніх власників квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги. За виключенням випадків, коли відповідні домовленості з продавцем прописані в договорі купівлі-продажу.

Раніше ми писали, чому українців можуть відключити від електропостачання та як цього уникнути, а також як зміниться ринок нерухомості у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.