Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Якщо немає змоги погасити борги: як українцям уникнути відключень світла

Розповідаємо, чому українців можуть відключити від електропостачання та як цього уникнути

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла за борги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову каратимуть споживачів, які накопичили борги за електроенергію. Зокрема Кабінет міністрів України дозволив енергетикам відключати від електромережі громадян, які мають заборгованість перед постачальником, за виключенням споживачів, які проживають в областях де ведуться активні бойові дії або перебувають під тимчасовою окупацією.

Про те, як уникнути відключення світла через заборгованість, розповіла в ефірі телемарафону експертка у сфері ЖКГ Христина Ненно.

За її словами, в Україні спостерігається невтішна тенденція, коли споживачі в прифронтових районах краще сплачують за житлово-комунальні послуги, а на заході країни все менше і менше. Це стосується і послуг з електропостачання.

"Я хочу тут заспокоїти населення. Ті, у кого немає об'єктивної можливості сплачувати за спожиті послуги і вони турбуються, що під час опалювального сезону їм відріжуть електрику або газ. Що робити, не треба чекати поки відріжуть постачання. Зверніться, будь ласка, до надавача цих послуг з пропозицією зробити реструктуризацію боргу. Як правило, надавачі послуг йдуть назустріч в таких питаннях", — повідомила експертка.

Христина Ненно запевнила, що постачальники послуг об'єктивно оцінюють кожну окрему ситуацію та звертають увагу на доходи людини чи родини.

"Наприклад, ви не підпадаєте під субсидію. Звертайтеся до надавача послуг, вам оформлять договір реструктуризації на рік, на два, на три, дивлячись яка у вас сума заборгованості, які у вас доходи, і вам ніхто нічого відключати не буде", — запевнила вона.

Експертка також наголосила, що чекати поки відключать світло не варто, адже тоді потрібно буде сплатити борг в повному обсязі та додатково за повторне приєднання до мережі.

Чи сприятимуть відключення світла за борги ремонту енергосистеми

Зараз перед постачальниками електроенергії населення України накопичило боргів на суму понад 20 мільярдів гривень. Саме тому, постачальники формують борги перед операторами системи розподілу.

"Це означає, що енергокомпанії, які утримують регіональну енергетичну інфраструктуру недоотримують кошти, які могли б спрямувати на ремонти та відновлення системи, особливо після російських атак", — зазначає голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трохимець.

За його словами, раніше у постачальників не було жодного інструменту боротьби з боржниками, які не оплачували суми в платіжках за електроенергію в повному обсязі ще до повномасштабного вторгнення.

Раніше ми писали, чому насправді в Україні скасували мораторій на відключення світла, а також як громадяни України можуть підготуватись до тривалих відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.