Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пільги на оплату комуналки: що зміниться для деяких українців вже незабаром

Розповідаємо, які зміниться процес надання пільг на оплату комунальних послуг в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ветеранам спростять надання пільг на оплату комуналки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Український уряд хоче, аби ветерани оформлювали пільги на оплату комунальних послуг за спрощеною процедурою. Передбачається, що після змін процес надання та оформлення пільг відбуватиметься швидше.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Зазначається, що дані про ветеранів та їхні родини, у яких є право на відповідні пільги, вивчає Пенсійний фонд України (ПФУ). Цю інформацію держструктурі надають об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). При цьому робити вони це мають щомісяця.

Але остання вимога, як вважають у відомстві, гальмує обробку даних, тож виникають затримки у призначенні пільг ветеранам.

"Щоб уникнути затягування призначення пільг ветеранам, ОСББ надаватимуть ПФУ інформацію не щомісяця, а тільки у разі змін у тарифах та інших даних", – йдеться у повідомленні.

Які пільги є у ветеранів війни

Знижкою на комунальні послуги можуть користуватися українці зі статусом учасника бойових дій (УБД). Держава їм надає 75% знижку на користування житлом та комунальними послугами.

Таку ж знижка надається й на квартплату в межах норм: 21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому будинку і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Родинам, у складі яких є лише непрацездатні особи, знижку на опалення розраховують за нормами для побутових потреб у межах середніх норм споживання — 42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю.

Кредитні пільги для військових

Їх надають бійцям Збройних сил України (ЗСУ) вже від самого початку служби. Загалом військовим можуть дозволити:

  • не сплачувати відсотки за користування кредитом. У цьому випадку пільги не стосуються погашення основного боргу за кредитною заборгованістю (тіла кредиту);
  • не сплачувати штрафи/пеню за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

Щоби отримати передбачену законом пільгу, варто звернутися із письмовою заявою до тої установи, де у вас є кредит. Важливо й те, що на час воєнного стану українські захисники позбавлені від обов'язку сплачувати військових збір.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно обрати автономне опалення для квартири у 2024 році. Ще ми розповідали, якою має бути комфортна температура у квартирі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.