Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям по-новому визначатимуть тарифи на комуналку: що зміниться

Пояснюємо, яке важливе рішення ухвалив Кабінет міністрів під час свого засідання 6 лютого 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінять порядок перерахунку комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вартість комунальних послуг перерахують за новим порядком. Камбін, зокрема, планує запровадити принцип "плати за те, що отримав".порядок перерахунку вартості комунальних послуг.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр Денис Шмигаль, перерахунок відбудеться за послуги з теплопостачання, водопостачання та вивезення сміття.

"Затверджуємо порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг з постачання тепла, води та вивезення сміття. Це чіткий алгоритм, що ґрунтується на принципі "плати за те, що отримав", — йдеться в його повідомленні.

Як пояснив очільник уряду, комунальні послуги мають бути якісними та відповідати заявленим стандартам. Так, споживачі мають бачити, що вони платять за реально надані послуги.

Водночас Денис Шмигаль зауважив, що уряд наразі не планує змінювати тарифи на деякі комунальні послуги. Мова про:

  • газ;
  • тепло.

Тарифи на ці комунальні послуги не зміняться до кінця опалювального сезону 2023/2024. Зауважимо, що тепло в оселі українців подаватимуть, орієнтовно, до квітня.

Тарифи на воду: як можуть змінитися ціни

Тарифи на водопостачання та водовідведення можуть змінитися у Києві, Дніпрі, Черкасах, Нікополі, Хмельницькому, Вінниці, Рівному та Броварах. Так, наприклад, "Київводоканал" запропонував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), щоби з 1 квітня тариф на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у розмірі 40,78 гривні за кубічний метр. А з 1 липня, як пропонує підприємство, 1 загальний тариф має бути на рівні 46,9 гривні за кубічний метр.

На підприємстві зростання тарифів на воду аргументують тим, що:

  • зменшилися обсяги реалізації централізованого водопостачання та водовідведення;
  • зросли витрати на електроенергію, реагенти, пально-мастильні матеріали

Зауважимо, що розглянути питання щодо тарифів на воду НКРЕКП мала 6 лютого, однак засідання перенесли.

Раніше ми писали, чому українці переплачують за воду та як це змінити. Також ми писали, як правильно передавати показники лічильника електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.