Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Розмір субсидії може помінятись: коли українці можуть звернутись по перерахунок

Розповідаємо, що впливає на розмір субсидій в Україні та в яких випадках вони можуть бути перераховані

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В яких випадках ПФУ може перерахувати розмір субсидії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі громадяни України, які не можуть самостійно сплачувати платежі за комунальні послуги, звертаються по призначення житлової субсидії. Така допомога призначається як на опалювальний, так і на не опалювальний сезони. За певних умов субсидію продовжують автоматично, але інколи виникають випадки, коли її розмір необхідно переглянути.

Про те, коли можуть переглянути розмір субсидії, повідомили на сайті Верховної Ради України.

Постановою Кабінету міністрів затверджено, що автоматичне перерахування суми субсидії відбувається в таких випадках:

  • зміна відсотка обов'язкового платежу;
  • зміна тарифів на послуги;
  • зміни норм споживання;
  • отримання уточненої інформації про доходи членів домогосподарства і їхніх родичів;
  • отримання даних про борги;
  • зміни виконавців послуги.

Також субсидії можуть переглянути після особистого звернення громадянина з місяця, в який воно відбулося. Законодавством передбачені такі підстави для перерахунку:

  • зміні чи уточненні розміру доходу;
  • для непрацюючих пенсіонерів, субсидію яким давали з урахування зарплати;
  • непрацездатним, що живуть самі на понаднормову площу житла.

Строк перерахунку необмежений, якщо він охоплює минулі періоди. На розмір субсидії може також вплинути зміна кількості членів домогосподарства, про що потрібно повідомити Пенсійний фонд протягом 30 днів.

Субсидію не призначають, якщо громадянин має заборгованість за комунальні послуги більш як за три місяці або несплачені аліменти. В таких випадках, для призначення допомоги на сплату комунальних послуг, варто погасити борг або домовитись про його реструктуризацію.

Як нараховують субсидії в Україні

Українці, у родині яких розмір сума до сплати за житлово-комунальні послуги більша обов’язкового платежу мають право на призначення допомоги від держави. На розмір обов'язкового платежу напряму впливають доходи домогосподарства, а для його визначення застосовують таку формулу:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія;
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Розмір субсидії для купівлі вугілля та дров дещо змінився у 2023 році, з огляду на вартість твердого палива. Завдяки цьому субсидії на купівлю дров та вугілля покриватимуть більшу частину грошових витрат українців.

Раніше ми писали, як відбувається призначення субсидії на опалювальний сезон, а також чи надають житлові субсидії українцям, які придбали нове житло після продажу попереднього.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.