Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Швидко сохнуть та дають більше тепла: як зберігати дрова взимку

Найкращим періодом для заготівлі дров вважається пізня осінь та зима

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дрова — чудовий варіант для опалення будинку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато українців використовують дрова для опалення своїх домівок. Для того, щоб вони ефективно виконували свою функцію та давали багато тепла потрібно дотримуватись певних правил їх зберігання.

Про те, як зберігати дрова взимку, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Найкращим періодом для заготівлі дров вважається пізня осінь та зима. В цей час деревина має мінімальний вміст природної вологи. Перед тим як складати дрова, колоди варто порізати або поколоти на менші частини, оптимальними розмірами вважають:

  • довжина дров не повинна перевищувати 30 см;
  • діаметр повинен бути близько 10 – 15 см.

Такий вид палива боїться вологи, тому часто зберігають дрова в окремому приміщенні, але якщо у вас такої можливості немає — варто забезпечити хочаб навіс над стосом. Чим більше кількість дров для зберігання, тим довше вони будуть сохнути.

Місце, в якому будуть зберігатись дрова, краще облаштувати з південної сторони будинку, забезпечивши максимальний захист від дощу. Але ні в якому разі не накривайте їх плівкою або фольгою, адже під ними може утворюватись конденсат.

Що покласти під дрова

Розміщувати дрова прямо на землі не рекомендують, вони будуть вбирати вологу, тому варто подбати про суху підставку. Щоб нижні шари не відволожувались, дрова бажано розміщувати на висоті 10-15 см над землею.

Це запобігає гниттю і в той же час забезпечує кращу вентиляцію і, таким чином, швидке висихання деревини. Для цього чудово підійдуть дерев’яні палети або цегла, їх варто покласти на землю, а вже на них викладати перший шар дров.

Чи можна складати сирі дрова

Тепловіддача дров сильно залежить від їх вологості, в деяких випадках вона може сягати 50% ваги свіжозрізаної колоди. В ідеалі досягти 20% залишкової вологості дров перед їх використанням. Зазвичай таких властивостей сировина набуває через 2-3 роки зберігання.

Чим дрібніше порублені дрова тим більша їх сумарна площа поверхні, що забезпечує швидке випаровування вологи, а відповідно і висихання. Для відводу вологи за стосом дров слід залишити зазор близько 5-10 см.

Як скласти дрова, щоб вони не падали

Правильно облаштована дровниця забезпечить довгу тривалість зберігання полін, їх безпеку та зекономить простір. Одним з найрозповсюджених методів зберігання дров — каркасна укладка біля стіни.

При такому методі стіна будівлі виступає в якості опори. А для кращої фіксації по обидва боки дровниці потрібно вбити по два кілчки на відстані 50см один від одного. Складайте дрова торцевою частиною до стіни, а щоб уникнути розсипання конструкції через кожні п'ять-шість рядів прокладають поперек рейки.

Раніше ми писали, як правильно розтопити піч дровами, аби вони горіли довше, а також як отримати субсидію на тверді види палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.