Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Субсидії хочуть призначати по-новому: що може змінитися для українців

Порядок призначення державної допомоги на оплату комунальних послуг хочуть переглянути

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Призначення субсидій хочуть пом’якшити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство соціальної політики запропонувало оновити правила призначення житлових субсидій у частині наявності боргів за комунальні послуги. Наразі державна допомога не передбачається українцям, які мають сукупний борг у розмірі 680 грн.

Про це йдеться у проєкті постанови Кабінету міністрів, опублікованій на сайті Федерації профспілок України.

Наразі документ розмістили для обговорення, яке триватиме до 27 лютого. Автори ініціативи зазначили в пояснювальній записці, що змінами хочуть вдосконалити процедуру, запровадивши такі нововведення:

  • у разі смерті члена домогосподарства (крім заявника) уповноважені органи самостійно переглядатимуть житлову субсидію, без звернення громадян;
  • проведення перерахунку розміру пільг у разі смерті члена сім’ї відбуватиметься незалежно від подання відповідної заяви;
  • житлову субсидію не призначатимуть, якщо домогосподарство має прострочену заборгованість понад 3 місяці сумою більше 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 грн, за одну з комунальних послуг.

Поточні правила зобов’язують відмовити у наданні субсидії, якщо присутня заборгованість більше 680 грн за всі житлово-комунальні послуги. Автори проєкту впевнені, що зміни не вплинуть на ринкове середовище і не стануть причиною погіршення стану здоров’я населення.

Яку субсидію отримують українці у 2024 році

Раніше ми розповідали, що державна фінансова підтримка належить родинам, які витрачають на оплату газу, води та електроенергії більше 15% середньомісячного сукупного доходу. Формула розрахунку дає змогу визначити в індивідуальному порядку, скільки необхідно покрити за кошти бюджету. Але в середньому сума на опалювальний сезон 2023-2024 року дорівнює 1 410 грн.

Аби звернення розглянули і затвердили, потрібно долучити до заяви певні документи, зокрема:

  • довідку про доходи всіх членів сім'ї;
  • договір про реструктуризацію боргу за комуналку (за наявності);
  • орендний договір (якщо родина винаймає житло);
  • номери особових рахунків;
  • довідку внутрішньо переміщених осіб;
  • прописки кожного члена сім’ї.

Звісно, не можна забувати про паспортні дані. Хоча не завжди Пенсійний фонд вимагає від заявників усіх цих документів. Зазвичай рішення про призначення допомоги на оплату комунальних послуг ухвалюють протягом 30 днів. Але навіть у разі несхвальної відповіді допускається повторна подача звернення.

Це робиться на порталі ПФУ, в територіальному відділенні органу, місцевому ЦНАПі. Також існує можливість надіслати заявку поштовим переказом або оформити грошову підтримки в Дії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям надають збільшену субсидію на дрова й вугілля та розповідав, хто може її отримати. Також ми повідомляли, чи призначать субсидію після виплат на поховання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.