Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Субсидія в Україні: як перевірити нарахування фінансової допомоги

Важливо памʼятати, що через військове вторгнення Росії в країні оновили механізм призначення субсидій

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати допомогу від держави

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Субсидію сьогодні можуть отримати чимало українців. Це адресна допомога, яка надається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Ба більше, зробити всі кроки ви можете навіть онлайн.

Про це йдеться на сайті ПФУ.

Хто може отримати субсидію

Допомога від держави може бути, якщо ви:

  • одна із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;

  • особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги;

  • індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію;

  • неповнолітні, які залишилися без батьківської опіки, за заявою опікуна;

  • сім’ї, які витрачають на оплату комуналки більше, ніж розмір обов’язкового платежу. Зараз він становить 15% сукупного місячного доходу. Для кожної сім’ї розмір розраховують індивідуально. Це залежить від складу та доходу родини.

Також важливо памʼятати, що через військове вторгнення Росії в Україні оновили механізм призначення субсидій. Тепер її можуть отримати також внутрішньо переміщенні особи, а саме ті, хто:

  • належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;

  • мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;

  • мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилася в період дії воєнного стану.

Як нараховується субсидія українцям

Сума допомоги залежить від кількості людей, які проживають у квартирі чи будинку. Тобто, якщо в оселі живуть не усі, хто там прописаний, то субсидія розраховується лише на тих, то дійсно там живе. Це робиться на підставі рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської або районної ради.

А от інформація про розмір нарахованої компенсації міститься в Єдиному державному реєстрі одержувачів житлових субсидій.

Що потрібно для того, аби вам призначили субсидію

Для початку вам треба заповнити заяву та декларацію, де вписується детальна інформація про себе та членів домогосподарств, а також доходи та видатки. Це потрібно робити на сайті ПФУ.

Як перевірити, що ви отримали допомогу

Якщо хочете переконатися, що вам надали чи відмовили в субсидії, то це можна зробити на офіційному вебпорталі ПФУ. Для цього треба зайти в особистий кабінет електронних послуг. Авторизуватися ви можете за допомогою електронного підпису або через навіть через "Дію".

Далі обираєте у меню зліва рубрику "Мої повідомлення". Там ви знайдете ухвалене рішення про надання допомоги або ж відмову у субсидії. Рішення ви отримаєте протягом 10 днів з подачі заяви.

Раніше ми писали, як розраховується розмір обов'язкового відсотка платежудля призначення субсидії, а також куди звертатися для перерахунку розміру пільги на купівлю твердих видів палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.