Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям надають збільшену субсидію на дрова й вугілля: хто може отримати

В опалювальному сезоні 2023/2024, який наразі триває, деякі українці можуть розраховувати на збільшену субсидію для купівлі твердого палива

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як отримати субсидію на дрова та вугілля

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо вчасно звернутися, держава надасть українцям збільшену субсидію на дрова та вугілля. Так родини отримають додатково можливість перезимувати без проблем.

Як повідомляють у пресслужбі Міністерства соціальної політики, розмір збільшеної субсидії на дрова та вугілля становить 16 234 гривень.Оформити допомогу можна у січні-лютому.

Раніше ж, як зазначають у відомстві, норматив на опалення на тверде пічне паливо на одне домогосподарство складав 6 973 гривні на рік.

Збільшена субсидія на дрова та вугілля: як її отримати

Для цього українцям радять звертатися у Пенсійний фонд. Створити звернення можна онлайн на сайті ПФУ або офлайн.

Зазначається, що субсидію збільшили у зв'язку зі зростанням нормативів опалення у житлових приміщеннях у новому осінньо-зимовому періоді. Показники, у середньому, збільшилися у четверо, а щодо твердого пічного опалення, то тут нормативи збільшилися у два-три рази.

Фінансують додаткову допомогу з:

  • держбюджету – 278 тисяч домогосподарств – 1,9 мільярда гривень;
  • УВКБ ООН – 85 тисяч – 0,9 мільярда гривень.

Як розраховується субсидія

Розмір субсидії розраховується індивідуально. Яку суму отримає домогосподарство – залежить від доходу усіх членів. Чим менший щомісячний бюджет сім'ї, тим більшою буде допомога.

Зараз державну допомогу надають домогосподарствам, де:

  • відсутнє централізоване опалення;
  • відсутні електроенергія або природний газ, як альтернатива опаленню.

Пільги на житлово-комунальні послуги призначатимуть за спрощеною процедурою

Чинне законодавство передбачає, що пільговику потрібно особисто звертатися за призначенням пільг на житлово-комунальні послуги. Але ветерани, які зараз на фронті захищають країну від російського агресора, не можуть особисто звернутися до відповідних органів.

Тому у Міністерстві соціальної політики вирішили спростити процедуру внесення відомостей в реєстр осіб, у яких є право на пільги.

Що зміниться:

  • з травня подавати заяву на призначення пільг замість пільговика зможуть його родичі особи, якщо у нього немає можливості особисто подати заяву;
  • подати можна лише одну заяву, а не дві, як є сьогодні. У ній має бути інформація про взяття на облік пільговика та про надання пільг;
  • спрощену єдину заяву можна подавати в електронній формі, зокрема, через Дію;
  • обсяг інформації, яка потрібна необхідно для призначення пільг зменшиться, адже певну частину даних Мінсоцполітики та ПФУ отримуватимуть шляхом обміну і взаємодії між інформаційними системами державних органів.

Зміни відбудуться за чотири місяці, коли завершаться усі технічні доопрацювання.

Раніше ми розповідали, у кого є 100% знижки на оплату комуналки. Ще ми писали, як зміняться субсидії у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.