Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні діятимуть нові правила отримання субсидій: що змінилося з 1 січня

Розповідаємо, які зміни в механізмі нарахування субсидій та пільг українцям відбулися у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нові правила отримання субсидій

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2024 року в Україні набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 1404, згідно з якою був змінений механізм виплат житлових субсидій та пільг громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Про це йдеться в офіційному документі Кабміну.

Згідно зі змінами, які набули чинності з початку поточного року, кошти для отримувачів перерахують до 5 січня. Варто зазначити, що на цей рік у державному бюджеті виділено 49,9 млрд гривень на житлові субсидії, що на 32% більше ніж у минулому. За прогнозами, таку допомогу отримають близько 3,2 млн домогосподарств.

Відповідно до затверджених норм:

  • головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство соціальної політики;
  • розпорядником та відповідальним виконавцем бюджетної програми субсидій є Пенсійний фонд України.

Куди будуть направлені бюджетні кошти

Постановою передбачено, що виділені кошти будуть направлені:

  • виплату громадянам коштів додаткової підтримки для придбання твердого палива;
  • виплату житлових субсидій для оплати житлово-комунальних послуг та придбання побутового палива (житлова субсидія);
  • виплату громадянам пільг для оплати житлово-комунальних послуг та придбання побутового палива (пільги).

Також документ передбачає, що Пенсійний фонд України перераховує кошти для виплати житлових субсидій отримувачам до 5 числа, якщо громадянин отримує допомогу на банківські рахунки в уповноважених банках.

Якщо людина отримує кошти через виплатні об’єкти, тобто організації, які виплачують та доставляють пенсії та грошову допомогу, субсидії такі громадяни отримають до 25 числа наступного місяця, відповідно до графіка виплат.

"Фонд протягом п’яти днів з дня надходження від урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ інформації про здійснення виплати додаткової підтримки розраховує (за потреби) розмір доплати (виплати) додаткової підтримки за кожним одержувачем", — йдеться у постанові.

В таких випадках, виплата додаткової підтримки одержувачам — пільг та житлових субсидій, проводиться у найближчому виплатному періоді.

Раніше ми писали, які субсидії призначають українцям в грудні, а також чому деякі українці можуть втратити допомогу на сплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.