Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Субсидії у 2024 році: які зміни чекають на українців

Розповідаємо, який розмір субсидій отримали українці у 2023 році та якою буде державна допомога на сплату комунальних послуг у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яким буде розмір субсидії у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, доходи яких не дозволяють їм самостійно сплачувати комунальні послуги в повному обсязі, можуть розраховувати на державну допомогу. Вона спрямована на компенсацію витрат населення на комунальні послуги, скраплений газ та тверде пічне паливо.

Про те, які субсидії будуть отримувати українці у 2024 році, повідомляє сайт "На Пенсії".

В Мінсоцполітики запевнили, що у наступному році громадяни України продовжать отримувати державну допомогу на сплату комунальних послуг, адже буде проведено оцінку результатів експериментального проєкту, розпочатого поточного року.

В Міністерстві повідомляють, що ведеться аналіз можливих змін у підході до порядку надання субсидій, беручи до уваги особливості та проблеми, пов’язані з реалізацією цієї програми. Однак в цьому році, змін в системі нарахування субсидій не передбачається.

Відповідно, право на отримання державної допомоги на сплату комунальних послуг мають громадяни, у яких витрати на комуналку становлять понад 15% від загального доходу родини за місяць. А розмір субсидії розраховується окремо для кожного домогосподарства.

Який розмір субсидій у 2023 році

Середній розмір державної допомоги на сплату житлово-комунальних послуг у 2023 році складає 1,41 тисячі гривень, а станом на листопад, такі виплати було призначено понад 1,7 мільйона домогосподарств.

1 липня 2024 року буде подано звіт про результати експериментального проєкту, який передбачав додаткову підтримку громадян для придбання твердого пічного палива. Також будуть запропоновані певні зміни до законодавства, що регулює виплати субсидій та пільг у цьому напрямі.

Чому можуть відмовити в призначенні субсидії

Якщо доходи українців не дозволяють їм сплачувати комунальні послуги самостійно вони можуть звернутись по отримання субсидії, але виплати призначають не всім. Відмовити в допомозі можуть:

  • при смерті особи, якій надавалися пільги;
  • якщо буде встановлено факт придбання земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень;
  • якщо було вказано неправдивий розмір доходу. Це може визначити фінмоніторинг;
  • при зміні місця проживання, адже розрахунок пільг відбувається відповідно до конкретно визначеного житла.

Ще однією причиною відмови може стати заборгованість за комунальні послуги в розмірі, що перевищує 680 гривень та яка виникла протягом трьох місяців. Поновити субсидію можна буде після того, як буде погашено заборгованість або укладено договір про реструктуризацію боргу.

Раніше ми писали, що впливає на розмір субсидій в Україні, а також хто з українців може отримати субсидію на понаднормову площу житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.