Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Блекаут наближається? Чому в Україні виникла загроза перебоїв зі світлом

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, чи українцям готуватися до планових відключень світла у зв'язку з серйозним похолоданням

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи витримає енергосистема сильні морози взимку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найближчими днями в Україні температура повітря місцями знизиться до -15 градусів. Зважаючи на те, що російська армія продовжує обстрілювали енергоінфраструктуру нашої країни, а енергосистема ще досі оговтується від попередніх обстрілів, багато хто з українців переживає, що в країні запровадять планові відключення світла.

Втім, як заявив в етері телемарафону голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, енергопостачання українців залишатиметься на стабільному рівні навіть якщо температура повітря взимку знизиться до -16 градусів.

При цьому Кудрицький уточнив, що для цього потрібно, аби усі енергоблоки вийшли з ремонтів, а ще країні доведеться купувати електроенергію за кордоном.

"Наше моделювання показує, що треба залучити всі енергоблоки, які зараз в поточному ремонті, друга умова – це імпорт. Українці теж можуть дуже допомогти, якщо вранці та увечері не будуть активно користуватись електроприладами", — каже Кудрицький.

За його словами, останні обстріли у новому році не завдали серйозної шкоди енергосистемі, оскільки українські захисники знищили більшу частину російських ракет.

"Наша інфраструктура, яка була пошкоджена, ми відновили роботу за кілька годин. Дуже обмежений був вплив на споживачів", — зазначив Кудрицький.

На думку Кудрицького, росіянам не вдасться влаштувати блекаут українцям, однак вони можуть пошкодити деякі об'єкти, тому світло може зникати на декілька годин.

Обстріл Києва 2 січня: як довго кияни залишалися без світла

На другий день нового 2024 року російські терористи влаштували масований обстріл української столиці, використавши різні типи ракет. Внаслідок атаки частина міста залишилася без світла. Зокрема, були знеструмлені одразу п'ять районів міста, а саме:

  • Шевченківський;
  • Святошинський;
  • Голосіївський;
  • Подільський;
  • Оболонський.

Електропостачання мешканцям столиці відновили за кілька годин після атаки.

Пільговий тариф на світло

27 грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд зберіг тарифи на світло для населення на рівні 2023 року. Усе тому, що Кабмін вирішив продовжити дію постанови про покладання спеціальних обов'язків на електроенергію для населення до кінця квітня 2024-го.

Так, у постанові уряду йдеться про те, що постачальники електроенергії, які обслуговують побутових споживачів, зобов'язані закуповувати електроенергію за ціною, яка встановлена на рівні держави. Але різницю між закупівельною та відпускною ціною компенсовується з державного бюджету.

Раніше ми розповідали, якими будуть тарифи на комунальні послуги у 2024 році. Також ми писали, як зміняться правила отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.