Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Чи будуть українці зі світлом на Новий рік? В уряді озвучили новий прогноз

Українцям, можливо, не вимикатимуть світло цієї зими, оскільки енергосистема отримуватиме додаткову допомогу

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В уряді пояснили, чи будуть відключення світла взимку

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні взимку може й не бути віялових відключень світла. Хоча у холодну пору року, як правило, рівень споживання електроенергії зростає, але зараз у нашої країни є можливість імпортувати струм з-за кордону.

Про це сказав голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян.

"Якщо врахувати імпорт, то ми цілком вкладаємось в обумовлені коридори й технічні можливості. Але не забуваймо, що імпортувати електроенергію — значно дорожче, ніж користуватися вітчизняною", — сказав він.

За його словами, зараз енергосистема працює стабільно, тож побоювання громадян щодо запровадження графіків відключень електроенергії зараз чи після Нового року є марними. Ситуація зміниться, якщо виникнуть якісь непередбачувані труднощі.

Водночас Слободян зазначив, що усі споживачі повинні ощадливо споживати електроенергію, напередодні різдвяних та новорічних свят.

"Якщо не буде якихось непередбачуваних ситуацій чи атак на енергетичну інфраструктуру, відключень електроенергії не буде", — підкреслив посадовець.

Кого з українців точно залишать зі світлом взимку

Мова про вразливих українців. Саме цю категорію громадян уряд планує захистити від відключень електроенергії у разі масштабних обстрілів об'єктів енергоінфраструктури взимку. Зауважимо, що до категорії вразливих споживачів

  • Одержувачі житлових субсидій.
  • Особи з інвалідністю І та ІІ групи, в тому числі особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій.
  • Батьки-вихователі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш ніж 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і які не є одержувачами житлових субсидій.

Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

Електрики стане більше

У Миколаївській області хочуть збудувати другу чергу Тилігульської вітрової електростанції. Задля цього група ДТЕК вже провела перемовини зі світовим виробником вітрових турбін Vestas, аби отримати необхідні для будівництва конструкції. Після повноцінного запуску вітрової електростанції, вона зможе живити електроенергією 900 тисяч домогосподарств.

Загалом на Тилігульській ВЕС, першу чергу якої побудували під час повномасштабної війни, працюватиме 83 вітротурбіни, які вироблятимуть до 1,7 ТВт-г електроенергії щороку. Це забезпечить світлом майже 1 млн споживачів. В умовах вторгнення Росії, коли періодично здійснюються атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури, це дуже вагома підмога для енергосистеми.

Тож наразі уряд шукає, хто зможе профінансувати підключення другої черги Тилігульської вітрової електростанції. Розмір фінансування складає приблизно 450 мільйонів євро. Терміни будівництва вже теж відомі: усі роботи хочуть завершити до кінця 2025 року.

Раніше ми розповідали, що українцям варто знати про двозонні лічильники. Також ми писали, як споживачам заощадити на електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.