Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким категоріям українців хочуть заборонити відключати світло: кого торкнеться

Для деяких категорій українців хочуть запровадити додаткові заходи захисту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вразливим категоріям споживачів хочкть заборонити відключати електроенергію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вразливим категоріям українців хочуть заборонити відключати електроенергію. Однак, такі заходи захисту розповсюджуватимуться не на усі випадки відключень світла.

Відповідний проєкт постанови Кабміну вже розміщено на сайті Федерації профспілок України та чекає реагування.

Згідно із запропонованим проєктом постанови, до додаткових заходів захисту споживачів планують віднести:

  • обов’язок постачальника універсальних послуг пропонувати укладення договору про реструктуризацію заборгованості (за наявності) з оплати за спожиту електричну енергію за визначеним графіком погашення заборгованості, щомісячний платіж в якому не перевищуватиме 20% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;
  • заборону ініціювати відключення електроустановки вразливого споживача, яке пов’язане з несплатою/сплатою не в повному обсязі за спожиту електроенергію у період з 15 жовтня по 15 квітня відповідного року.

"Такі заходи захисту не поширюються на випадки планових та/або аварійних перерв в електропостачанні, застосування графіків обмежень, аварійних та погодинних відключень", – йдеться у тексті проєкту.

Хто з українців належить до категорії вразливих споживачів

  • Одержувачі житлових субсидій.
  • Особи з інвалідністю І та ІІ групи, в тому числі особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій.
  • Батьки-вихователі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш ніж 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і які не є одержувачами житлових субсидій.
  • Багатодітні та малозабезпечені сім'ї, які не є одержувачами житлових субсидій.
  • Прийомні сім'ї, в які влаштовано троє та більше дітей, особи, які здійснюють опіку над трьома та більше дітьми, і не є одержувачами житлових субсидій.
  • Побутові споживачі електричної енергії, які знаходяться в житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров’я яких залежить від безперервної роботи медичного обладнання, яке живиться від електричних мереж, що підтверджується відомостями та/або документами, і які не є одержувачами житлових субсидій.
  • Сім'ї з новонародженою дитиною віком до 1 року, які не є одержувачами житлових субсидій.

Чи зростуть тарифи на електроенергію у 2024 році

В Міністерстві енергетики України запевнили, що з 1 січня 2024 року збільшення вартості електроенергії для населення не передбачається. До того ж, за словами голови НКРЕКП Костянтина Ущапівського, всі майбутні кроки щодо тарифів на світло будуть обговорюватись з громадськістю, а вже потім ухвалюватимуть рішення.

Раніше ми розповідали, як "зменшити" платіжку за електроенергію. Також ми писали, коли розпочнеться обмін старих ламп на світлодіодні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.