Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

На шляху до енергонезалежності: Україні вдалося отримати ще 200 тисяч кубометрів газу

У Нафтогазі розповіли, яка наразі ситуація з видобутком газу в Україні зважаючи на воєнні дії

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна видобуватиме на 200 тисяч кубометрів газу більше

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна під час війни продовжує нарощувати обсяги добування власного газу. Так, нещодавно блакитне паливо знову почали добувати з двох свердловин, яки були пробурені на одному родовищі. Про це повідомляє пресслужба компанії "Нафтогаз".

Першу свердловину пробурили ще у 1975 році, але згодом виникли технічні проблеми, через яку видобуток газу там зупинився. Однак тепер фахівці вивчили стан свердловини та розробки цієї ділянки родовища і з'ясували, що свердловину ще реально відновити.

Як розповив виконувач обов'язків гендиректора "Укргазвидобування" Олег Толмачев, аби знову добувати газ зі свердловини, пробурили бічний стовбур та провели кілька стадій гідророзриву пласта.

"Цей підхід можна назвати підходящим, адже тепер свердловина забезпечує додатково понад сто тисяч кубометрів блакитного палива для країни", – зазначив він.

Друга свердловина теж здатна забезпечувати об'єм у понад 100 тисяч кубометрив газу. Зазначається, що високий результат забезпечили завдяки вдалому вибору місця буріння, а також проведення чотирьох стадій гідророзриву пласта.

Нафтогаз хоче наростити видобуток газу

Влітку очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов розповідав про плани компанії збільшити видобуток газу. За його словами, об'єми мають наростати щороку. Загалом, "Нафтогаз" опирається на два сценарії розвитку подій:

  • песимістичний – завдяки інвестиційним спроможностям Нафтогаз зможе збільшувати видобуток газу щороку приблизно на 0,5-1 мільярд кубометрів;
  • оптимістичний – завдяки успішним реформам, ринку енергії, іноземним партнерам, доступності капіталу та кредитування компанія зможе збільшувати видобуток на 1-3 млрд куб. м щороку.

Сама стратегія роботи компанії розділена на два блоки – воєнного і повоєнного часів. На час війни у "Нафтогазі" зосередилися на сталому постачанню газу, яке покриває споживання.

Іноземний газ на зберіганні

Тим часом Україна допомагає своїм партнерам зберігати газ у своїх газосховищах глибоко під землею. Це стало можливим після того, як українські ПСГ пройшли сертифікацію за європейськими нормами.

Як відомо, європейські компанії активно закачують блакитне паливо в українські ПСГ. Там, станом на кінець літа, вже зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу.

Раніше ми писали, як в Україні хочуть збільшити кількість газових та нафтових свердловин. Ще ми розповідали, як зміниться ціна на нафту та газ до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.