Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні побільшає газових та нафтових свердловин – що вигадала Укрнафта

Розповідаємо, як найбільша нафтовидобувна компанія України планує досліджувати перспективні родовища в країні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бурити нові свердловини стане простіше

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПАТ "Укрнафта" першими в Україні почали використовувати новий метод дослідження перспективних родовищ корисних копалин, суть якого полягає в використанні 3D-сейсміки. Цей метод допоможе Україні видобувати ресурс, необхідний для досягнення енергетичної незалежності.

Про це розповів директор компанії ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький у Facebook.

За його словами, до 3D-сейсмічних досліджень буде залучено понад 100 осіб, а площа на якій вони будуть проводитись складає 80 кв. км на заході України. Також у 2023 році планують провести ще одне дослідження на сході країни, при цьому з використанням бездротових систем реєстрації даних хочуть вивчити майже 1 тис. кв. км.

"Метод такий: потужні машини-вібратори працюють на поверхні, створюючи сейсмічні хвилі, що рухаються під землею. Хвилі відбиваються від різних порід з відповідними параметрами. Дані збирається на поверхні за допомогою розгалуженої мережі спеціальних датчиків – сейсмоприймачів або геофонів", — повідомив Корецький.

За його словами, більш поширений метод приєднання датчиків до дротів, але при цьому він менш сучасний. Використання бездротових систем значно ефективніше, особливо під час досліджень в складних рельєфних умовах, таких як гориста місцевість. Інформацію, яку компанія отримає таким методом, можна використати для оцінки внутрішньої будови перспективних родовищ та зрозуміти де саме та на яку глибину потрібно бурити нові свердловини.

"Дякую спеціалістам Департаменту геологічного вивчення, які працюють над тим, щоб зробити надра "прозорими" для буріння нових свердловин, аби видобувати ресурс, необхідний для досягнення енергетичної незалежності України", — додав Корецький.

Які об'єми видобутку прогнозує компанія

Для збільшення видобутку нафти та газу "Укрнафта" планує збільшити кількість свердловин. У 2023 році планують пробурити дев'ять нових свердловин, а в наступному році ще тридцять. Стратегічною метою компанії з видобутку нафти та газу до 2027 року є:

  • 3 млн тонн — нафти;
  • 2 млрд куб. м — природного газу.

"Укрнафта" – найбільша нафтовидобувна компанія України, яка є оператором національної мережі АЗС із 537 станцій, з яких діють 456. За останнім прогнозом, компанія планувала збільшити видобуток нафти у 2023 році на 4%, до 1,405 млн тонн.

Раніше ми писали, скільки коштуватимуть нафта та газ наприкінці 2023 року, а також чому у клієнтів Нафтогазу можуть виникнути проблеми з оплатою рахунків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.