Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Будемо точно зі світлом? Енергосистема України повністю синхронізувалась з європейською

Таке рішення партнери ухвалили після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи цих двох енергосистем

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися зі світлом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Україні переведена з тимчасового режиму на постійну синхронізацію електроенергії. Це рішення ухвалила європейська мережа операторів системи передання електроенергії (ENTSO-E). Отже, нашу потужність для імпорту світла в кілька разів.

Про це повідомили прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Виходить, що процес синхронізації енергосистем України та Європейського Союзу повністю завершено. Відтепер, потужності для імпорту електроенергії з Європи збільшено на 500 МВт, а отже наразі вона становить до 1700 МВт.

"Таке рішення партнери ухвалили після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем. І це суттєвий внесок у стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", — наголосив Кудрицький.

За словами голови Укренерго, попереду Україну чекає розвиток спільної системи енергетичної безпеки, а також створення одного ринку електричної енергії, який буде спільний з Європою.

Що передувало цій події

Через певний час після початку повномасштабного вторгнення, а саме у березні 2022 року, Україна екстрено приєдналася до європейської енергосистеми, продемонструвавши стійкість української енергосистеми в ізольованому режимі під час повномасштабної російської агресії.

Але для того, щоб перейти з екстреної на постійну синхронну роботу з ENTSO-E, Укренерго мало завершити виконання всіх технічних умов. Про них оператор домовлявся з європейськими партнерами ще у 2017 році.

Які прилади найбільше споживають енергії

Раніше ми вже писали про те, що українців просять свідомо ставитися до споживання та обмежувати використання енергомістких приладів. Особливо це стосується деяких підприємств, де бажано раціонально обігрівати приміщення та не вмикати світло без потреби.

А от у побуті українці можуть теж досить сильно зекономити світло. Наприклад, не варто використовувати електроніку одночасно, тимчасово вимикати бойлери, перенесіть деякі домашні справи на нічний час, наприклад, прання.

Також варто памʼятати, що найбільше електроенергії вимагають такі прилади:

  • електрична плита – 7,5 кВт/год;

  • тепла підлога – 3,8 кВт/год і більше;

  • сушильна машина – 3,2-3,4 кВт/год;

  • духова плита – 2,5-4 кВт/год;

  • кондиціонер – 2,2-3,4 кВт/год;

  • пральна машина – 1,8-2,3 кВт/год;

  • бойлер – 1,5-2,5 кВт/год;

  • обігрівач – 1,5-2,5 кВт/год;

  • пилосос – 1,4-2,5 кВт/год.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посилання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в українців проблеми зі світлом і розповідав, що відбувається з енергосистемою після нічної атаки. Також ми повідомляли, що Росія атакувала одну із ТЕС та влаштувала блекаут на ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.