Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нове джерело генерації: як українців забезпечуватимуть світлом та теплом під час війни

Розповідаємо, як в Україні продовжують працювати над тим, аби населення безперебійно отримувало світло та тепло під час війни

Фото: УНІАН, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Колаж: Pro Гроші

В Україні запрацювала перша міні-ТЕЦ

Фото: УНІАН, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася перша когенераційна установка (КГУ), завдяки якій можна забезпечувати стабільне енергопостачання котелень та об'єктів критичної інфраструктури. Наразі така міні-ТЕЦ вже працює в українському місті Старокостянтинів, яке чи не щодня потерпає від російських обстрілів.

Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Зазначається, що обладнання придбали на кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Як пояснив керівник комунального підприємства "Тепловик" Олександр Душенко, тепер у міста з'явилася можливість зменшити собівартість послуг підприємства за рахунок вартості електроенергії від міні-ТЕЦ, оскільки вона значно нижча за ринкову.

"Наше маленьке місто саме не змогло б купити для себе таку установку, оскільки таких коштів немає в бюджеті. Ця допомога – дуже цінна для нашої громади", – сказав він.

До слова, для міста це вже друга когенераційна установка. Першу теплопостачальне підприємство Старокостянтинова придбало за власні кошти. Її потужність становить 500 кВт, це дозволяє підприємству закривати третину потреб щодо забезпечення електроенергією критичної інфраструктури міста.

Навіщо Україні міні-ТЕЦ

Установка має газопоршневий двигун та одночасно генерує теплову й електричну енергію, які потрібні для роботи міських котелень. Тобто об'єкти критичної, соціальної інфраструктури, а також мешканці багатоповерхівок можуть не боятися, що в них посеред зими зникне теплопостачання через російські бомбардування.

Обладнання від USAID, яке з'явилося у Старокостянтинові, має загальну потужність у 56,5 МВт. Установка інтегрована в системи централізованого теплопостачання та забезпечуватиме живлення місцевої критичної інфраструктури, наприклад:

  • котельні;
  • теплові пункти;
  • насосні станції;
  • системи водопостачання та водовідведення.

Так, відтепер безперебійне теплопостачання, незалежно від можливих відключень світла, отримають:

  • лікувальні заклади;
  • вісім шкіл;
  • дев'ять дитячих садочків;
  • два гуртожитки;
  • 16,5 тисяч осіб, що проживають у 150 багатоквартирних будинках.

Яка ситуація зі світлом в Україні 5 січня

За інформацією НЕК "Укренерго", впродовж останньої доби росіяни обстріляли теплоелектростанцію у східному регіоні України, а також під обстріл потрапили теплоелектроцентраль у південному. Внаслідок обстрілів було пошкоджене обладнання.

"Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів", – зазначили у компанії.

Водночас енергетики додали, що загальний рівень споживання електроенергії залишається високим.

Раніше ми пояснювали, як в Україні хочуть реформувати систему теплопостачання. А ще ми розповідали, які дрова найкраще підходять для опалення дому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.