Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Справа не у дефіциті ракет? Експерт пояснив, чому росіяни не атакують енергетику

Військовий експерт Владислав Селезньов пояснив, чому російська армія досі не вдалася до масованих ракетних ударів по українській енергетиці

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Росія вичікує, коли Україна буде найбільш вразливою до атак на енергетику

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон 2023/2024 в Україні триває вже понад два місяці, але попри застереження багатьох експертів російська армія не відновила масовані удари по українській енергосистемі. Однак ворог точно не відмовився від своїх планів.

Про це сказав у коментарі 24 Каналу військовий експерт Владислав Селезньов.

За його словами, відсутність масованих обстрілів пов'язана з тим, що окупанти вичікують слушного моменту. Можливо, росіяни хочуть дочекатися, коли в Україні знову запанує морозна погода, тоді як зараз на більшій частині країни спостерігається плюсова температура повітря.

"Думаю, будуть масштабні ракетні й дронові атаки, бо ворог так само прораховує, зокрема, максимальне навантаження на критичну енергетичну інфраструктуру нашої країни. Тобто, пробуватимуть вдарити тоді, коли ми будемо найбільш вразливими", – зазначив експерт.

Скільки ракет є у Росії

Попри санкції Росія продовжує виготовляти ракети, які потім використовує для ударів по інфраструктурі в Україні. За словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, зараз країна-агресор має кілька сотень ракет різного типу.

"Ми бачили пік у травні-червні, коли вони атакували – "Кинджали", балістика і крилаті ракети тоді одночасно летіли. Носіїв для "Кинджалів" у них достатньо, а от самих ракет не так багато",– зауважив він.

Водночас Ігнат додав, що невідомо точно, яку кількість ракет Москва готова витратити на обстріли нашої країни.

Обстрілів балістикою стане ще більше

Отримати додаткову кількість балістичних ракет Росія намагається за допомогою Ірану. Зокрема, як зазначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк, Москві потрібні балістичні ракети Fateh-110 і Zolfagar з дальністю польоту до 2000 і 700 кілометрів відповідно.

Однак, як розповів Черняк, попри усі зусилля переговори для Росії не можна назвати успішними, адже Іран досі не погодився надати своєму союзнику відповідне озброєння.

Що буде зі світлом взимку

За словами очільника Державної інспекції енергетичного нагляду Руслана Слободяна, держава може відмовитися від планових відключень світла. Наразі для цього є усі передумови, адже енергетична система працює стабільно, а у разі нестачі струму – його можна імпортувати з-за кордону.

Усе може змінитися, якщо в енергосистемі виникнуть непередбачувані ситуації. Наприклад, якщо російські терористи вдадуться до нових масованих ракетних обстрілів, внаслідок яких відбудеться влучання по інфраструктурі.

Раніше ми розповідали, чому Україна може програти війну з Росією. Також ми розповідали, що Росія змінила тактику атак шахедами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.