Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні добудують найбільшу ВЕС Східної Європи: що відомо про амбітний проєкт

Будівництво потужної вітрової електростанції під час повномасштабної війни є першим випадком в історії

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

ДТЕК домовилася про продовження будівництва ВЕС у Миколаївській області

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Група ДТЕК спільно зі світовим виробником вітрових турбін Vestas домовилися розпочати будівництво другої черги Тилігульської вітрової електростанції у Миколаївській області. Цей грандіозний об’єкт після завершення робіт зможе забезпечувати електроенергією 900 тисяч домогосподарств.

Про це йдеться на офіційному сайті ДТЕК.

Підписання меморандуму відбулося 4 грудня на кліматичній конференції ООН COP28. Проєкт будівництва підтримує Європейська комісія, а також уряди України та Данії. Документом передбачається, що компанія Vestas поставить комплектуючі, необхідні для завершення другої черги ВЕС.

Відомо, що вона налічуватиме 64 вітрові турбіни потужністю 6 МВт кожна. Загалом функціонування Тилігульської ВЕС будуть забезпечувати 83 вітротурбіни, які зможуть виробляти близько 1,7 ТВт-г електроенергії щороку. Цього вистачить, аби забезпечити світлом майже 1 млн домогосподарств. А це дуже велика підмога загальній енергосистемі, особливо в умовах війни.

"Тилігульська ВЕС суттєво збільшить стійкість енергосистеми, допоможе укріпити енергетичну безпеку країни і зробить Україну регіональним лідером декарбонізації та енергетичним хабом Європи", – зауважив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Сума інвестицій у другу чергу дорівнює 450 млн євро. Ці кошти надійдуть від компанії, а також провідних іноземних фінансових установ під державні гарантії. Що стосується термінів, то заплановано розпочати будівництво у 2 кварталі 2024 року, а завершити його – наприкінці 2025 року.

Втім поступове підключення вже змонтованих вітрових турбін відбудеться раніше – в останні місяці 2024 року. Проєкт допоможе не тільки збільшити обсяги генерації в енергетичній системі України, але й дозволить скоротити викиди вуглекислого газу в повітря на 1,7 млн тонн щороку.

Що цікаво, зведення та запуск такого об’єкту, як вітрова електростанція, в умовах війни – це перший подібний випадок в історії.

Як в Україні захищають енергооб’єкти від ракет і дронів

Щоб об’єкти енергетичної інфраструктури не піддавалися спробам росіян їх пошкодити чи знищити, урядом України та Генеральним штабом ЗСУ були розроблені проєктні рішення захисту. Їх також узгодили з керівництвом ДСНС, щоб максимально ефективно протидіяти ворогам.

Йдеться про три рівні захисту, які складаються з:

  • спорудження габіонів та біг-бегів;
  • бетонних конструкцій від ударів дронами та шахедами;
  • оборони від прямого влучання ракет.

Звісно, розробка та впровадження рішень не обходиться без співпраці з Укренерго. Фахівці компанії допомагають формувати завдання на проєктування та будівництво захисних елементів. Завдяки загладженій роботі вже вдалося оточити оборонними конструкціями 22 підстанції та 63 автотрансформатори у 14 областях України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що енергосистема України повністю синхронізувалась з європейською. Також ми повідомляли, що Укрнафта готується до блекауту та розповідали, які АЗК працюватимуть у випадку відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.