Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За крок від блекауту: українцям пояснили, як морози шкодять енергосистемі

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, що кожне зниження температури на один градус означає, що в енергосистемі не вистачає 200 МВт потужностей

Фот: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому в енергосистемі з'явився дефіцит під час похолодання

Фот: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська енергосистема зараз не здатна самостійно покривати дефіцит електроенергії, який виникає під час різкого зниження температури. Усе тому, що російська армія під час масованих ракетних обстрілів у 2022 році вивела з ладу об’єкти генерації.

Про це сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, що всі прогнози показували, що коли в Україні почнеться зниження температури, енергосистема потребуватиме додаткових потужностей. Так, коли температура знижується хоча б на один градус, Україні додатково потрібно 200 МВт потужностей.

"У нас відсутні додаткові можливості, тому й виникає дефіцит. Нам знищили, пошкодили або захопили половину генерації, тому й ситуація така", – розповів він.

Експерт зазначив, що нещодавно знову запрацювали п'ять енергоблоків, які перебували в ремонті. Однак чотири з них потім знову зупинилися через технічний стан. Водночас на сході країни росіяни атакували артилерією один з блоків ТЕС.

"На жаль, нашим вугільним електростанціям вже 52 роки й більше. Себто, наймолодша працює вже 52 роки, на жаль, їх технічний стан навіть без обстрілів залишає бажати кращого. Але реально щоденно відбувається робота по їх відновленню й ремонту", – підкреслив Олександр Харченко.

Як українцям економити світло

Отже, в осінньо-зимовий період українцям потрібно особливо обережно користуватися електроенергією, аби не перенавантажувати мережу. Якщо цієї умови дотримуватимуться усі споживачі, то взимку, можливо, в країні не будуть застосовувати віялові відключення світла.

Основне, що зараз потрібно зробити усім громадянам – обмежити використання приладів, які споживають багато енергії. Наприклад, у побуті не варто користуватися одночасно усією наявною електронікою, тимчасово вимикати бойлери, перенести деякі домашні справи на нічний час, наприклад, прання.

Що стосується обсягів споживання, то найбільш енергозатратними вважаються наступні прилади: прилади:

  • електрична плита – споживає 7,5 кВт/год;
  • тепла підлога – 3,8 кВт/год і більше;
  • сушильна машина – 3,2-3,4 кВт/год;
  • духова плита – 2,5-4 кВт/год;
  • кондиціонер – 2,2-3,4 кВт/год;
  • пральна машина – 1,8-2,3 кВт/год;
  • бойлер – 1,5-2,5 кВт/год;
  • обігрівач – 1,5-2,5 кВт/год;
  • пилосос – 1,4-2,5 кВт/год.

Тож аби не залишитися без електрики взимку, намагайтеся мінімізувати необов’язкове споживання енергії.

Раніше ми розповідали, чи зміняться для українців тарифи на світло. Також ми писали, як зменшити суму в платіжках за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.