Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ЗАЕС "пережила" черговий блекаут: чи існує загроза радіації в Україні

Через знеструмлення ліній електропередачі станція перейшла на живлення від двадцяти дизельгенераторів

Фото: Енергоатом, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ЗАЕС стався блекаут вночі 2 грудня

Фото: Енергоатом, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вночі 2 грудня Запорізька атомна електростанція, що перебуває під тимчасовою окупацією Росії, була змушена перейти на живлення власних потреб від кількох десятків дизельгенераторів. Об’єкт було повністю знеструмлено, що спричинило реальну загрозу радіаційній безпеці.

Про це повідомила пресслужба Енергоатому.

Черговий блекаут на ЗАЕС стався о 02:31 годині. Спершу ввечері обірвалася лінія електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" (напруга 330 кВ), через неї станція отримувала живлення від української енергосистеми. Згодом відбулося знеструмлення останньої лінії "Запорізька ТЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ.

Через відсутність живлення включилися 20 дизельгенераторів, які дозволили забезпечити ЗАЕС генерацією для забезпечення власних потреб. І тільки близько 7 години ранку українські фахівці змогли відновити зв'язок станції з енергосистемою, під’єднавши потужності до роботи лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Як зауважили представники Енергоатому, в подібній ситуації найбільша небезпека існує на енергоблоці №4, оскільки саме його російські окупанти використовували з серйозними порушеннями вимог експлуатації. Блок перебував у гарячому стані, оскільки реакторні установки неправильно утримували.

"Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу в режим природної циркуляції. Він важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, що може призвести до відмови основного обладнання. Блок потребує термінового переведення до холодного стану", – констатували фахівці.

Як в Україні захистять енергетичні об’єкти

Очікуючи від Росії повторення минулорічних масованих обстрілів по об’єктах енергетичної інфраструктури, уряд спільно з Генеральним штабом ЗСУ розробили проєктні рішення захисту. Вони включатимуть три рівні, зокрема:

  • спорудження габіонів та біг-бегів, призначених для захисту від уламків снарядів;
  • захист бетонними конструкціями від дронів і шахедів;
  • захист від ракетних ударів.

Наразі відомо про зведення конструкцій навколо основної мережі Укренерго. Роботи почалися в березні поточного року, і станом на його кінець під захистом перебувають 22 підстанції, 63 автотрансформатори у 14 областях України. Так само об’єкти захищені від прямого влучання ракети.

Проєктуючи оборонні споруди, фахівці послуговуються вихідними даними Генштабу, настановами від інженерних військ, а також нормативними документами, отриманими від міжнародних партнерів.

Загалом українська енергосистема наразі функціонує стабільно та злагоджено, відключень світла не передбачають. Але в разі ракетних обстрілів і значних пошкоджень станцій не виключено, що доведеться знову застосовувати графіки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрнафта готується до блекауту та розповідав, які АЗК працюватимуть у випадку відключень електроенергії. Також ми повідомляли, що енергосистема України повністю синхронізувалась з європейською.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.