Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові виплати від ООН та ліміти на грошові перекази від НБУ — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо про ключові події, які відбулися в українській економіці в період з 5 по 11 лютого

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які важливі події відбувалися в Україні цього тижня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цього тижня російські терористичні війська завдали нового масованого ракетного удару по Україні. Так, наприклад, у Києві 7 лютого росіяни вбили чотирьох людей, а частина міста після обстрілу залишилася без електропостачання. Втім тиждень, що минає, запам'ятався українцям не тільки цим.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, які важливі події відбувалися в Україні останніми днями.

Збір до Пенсійного фонду скасують

Як пояснила очільниця парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, українцям, які втратили житло під час повномасштабної війни, дозволять не сплачувати збір до Пенсійного фонду.

"Цей збір в 1%, по суті, не критичний для наповнення ПФУ, але все ж негативно сприймається громадянами, які часто просто не мають грошей і не розуміють, чому, якщо їхнє житло руйнує агресор, а держава вимагає збір", — сказала вона.

Обмеження грошових переказів

Ліміти на банківські перекази в Україні з'являться для боротьби з "міскодингом". За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів Данила Гетманцева, обмеження введуть для бізнесу, який підозрюється у проведенні тіньових операцій.

Він пояснив, що попри те, що в Україні зростає кількість безготівкових платежів, на фінансовому ринку працюють схеми, завдяки яким здійснюються заборонені види господарської діяльності. Наприклад:

  • незаконна організація та проведення азартних ігор;
  • легалізація коштів, які були отримані злочинним шляхом;
  • шахрайські схеми з використанням "фішингу";
  • використання віртуальних активів для проведення "сірих" та "тіньових" фінансових операцій.

Нові доплати від ООН

З 2023 року український уряд співпрацює з Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН над реалізацією проєкту для підтримки пенсіонерів, котрі живуть у зоні бойових дій, мають низьку пенсію та не отримують іншої матеріальної допомоги від міжнародних організацій. А у 2024 році додаткові виплати надаватимуть особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

ВПП ООН впродовж трьох місяців переказуватиме кошти як доплату до державної соціальної допомоги на суму, якої не вистачає до 3 250 гривень (але не менше 100 грн). Тобто, якщо громадяни отримують від держави, наприклад, 2 361 гривні, то організація доплатить особі/дитині з інвалідністю додатково ще 889 гривень.

Перерахунок вартості комунальних послуг

Кабмін України прийняв постанову, за якою споживачам перераховуватимуть вартість деяких комунальних послуг, за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. Зміни стосуються послуг з:

  • постачання теплової енергії та постачання гарячої води;
  • централізованого водопостачання та водовідведення;
  • управління побутовими відходами.

За задумом уряду, перерахунок вартості відбуватиметься у разі відхилення параметрів послуг від установлених законодавством та договорами про надання послуг.

Нові виплати домогосподарствам

Українцям з декількох областей обіцяють виплатити від 23 500 до 33 000 гривень. Кошти надасть Естонська рада у справах біженців, а вкласти їх можна буде творення нового джерела доходу чи відновлення та розвиток призупиненої економічної діяльності.

Фінансова допомога надається вразливим домогосподарствам, що постраждали внаслідок війни та втратили можливість заробляти.

Раніше ми розповідали про те, де у Києві найдорожча нерухомість. Також ми писали, як українці можу збільшити розмір своєї пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.