Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові зарплати вчителів та держслужбовців та зміни для ВПО — головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, про які важливі події останніх семи днів потрібно обов'язково знати кожному українцю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що важливого сталося в Україні в передостанній тиждень листопада

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці осені 2023 року в Україні відбулися певні фундаментальні зміни, які вплинуть на життя громадян нашої країни. Деякі нововведення запрацюють вже наступного року, однак є й такі, що з'являться ще цьогоріч.

Редакція сайту Pro Гроші згадує про найважливіші події, які сталися в Україні в період з 20 по 26 листопада.

Нові умови кредитування

22 листопада Верховна Рада не тільки обмежила ставки за мікрокредитами, а й запровадила новий показник.Так, наприклад, в Україні тепер існуватиме поняття "денна відсоткова ставка за споживчим кредитом". А максимальний розмір цієї ставки поступово знизять до 1% на день від загального розміру кредиту.

Зарплати вчителів

Виплати збільшуватимуть у два етапи, перший із яких відбудеться вже 1 січня 2024 року. За словами міністра освіти Оксена Лісового, наступного року сфера освіти отримає збільшену субвенцію, тож зарплати вчителів змінюватимуть наступним чином:

  • з 1 січня – на 10%;
  • з 1 квітня, – на 12,6%.

Очікується, що після першого етапу середня зарплата становитиме понад 14 тисяч гривень, а після другого виросте до 16 тисяч.

Нововведення для ВПО

21 листопада Кабмін змінив умови виплат та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. А саме:

  • у разі тривалого проживання за кордоном і повернення в Україну переселенці можуть звернутися за оформленням грошової підтримки протягом 15 робочих днів, якщо раніше вони не отримували виплати від держави;
  • ВПО, яких евакуювали повторно після 1 серпня 2023 року, будуть виплачувати кошти протягом ще 6 місяців за умови включення до спеціальних списків, затверджених обласною військовою адміністрацією;
  • переселенці матимуть фінансову допомогу впродовж 3 місяців після звільнення території, де вони проживали, з тимчасової окупації або завершення активних бойових дій (раніше виплати припиняли наступного місяця);
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку, які не знайшли роботу протягом 3 місяців із дня призначення допомоги, повинні мати поважні причини для цього та активно сприяти власному працевлаштуванню.

Зарплати чиновників зростуть

Зміни торкнуться працівників місцевих держадміністрацій на територіях відновлення та (або), які належать до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Цим держструктурам виділятимуть додаткові кошти на оплату праці з місцевих бюджетів.

"Розмір коштів може сягати до 100% затвердженого у державному бюджеті України на відповідний рік фонду оплати праці працівників місцевих державних адміністрацій", - зазначається у постанові Кабміну №1223.

Нові правила відпусток

Нардепи 22 листопада підтримали законопроєкт про різні види відпусток в Україні. Відповідно, громадяни мають знати, що:

  • відпустку у зв'язку з усиновленням дитини можна отримати незалежно від віку дитини;
  • декретну відпустку можна узяти чітко у визначений термін, не пізніше трьох місяців з моменту народження дитини;
  • декретну відпустку батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини можна отримати після рішення суду.

Також Верховна Рада збільшила до 30 календарних днів на рік термін неоплачуваної відпустки за сімейними обставинами або з інших причин.

Раніше ми розповідали, чому в Україні може виникнути дефіцит деяких продуктів. Також ми писали, хто з українців отримуватиме підвищені пенсійні виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.