Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Європейский податок, новий акциз та виплати від ООН — головне про гроші за тиждень

Які зміни відбулися в Україні в період з 15 по 21 січня 2024 року та як це вплине на життя громадян країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які важливі зміни відбулися в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українська влада продовжує працювати над змінами, які допомагають країні та людям вистояти в умовах повномасштабної війни. Не став виключенням й тиждень, що минає.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає про найважливіші події передостаннього тижня січня.

Акциз на нікотинові подушечки

16 січня Верховна Рада України запровадила акциз на "паучі" — жувальні нікотинові подушечки, які набуваються усе більшої популярності серед громадян країни.

У "паучів", на відміну від звичних сигарет, відсутні смолисті речовини, тож подушечки вважаються більш безпечним товаром. Податок встановлено на рівні 2 836,08 гривень за один кілограм.

Компенсацію за зруйноване житло обмежили

Кабмін України запровадив обмеження площі знищеного під час повномасштабної війни житла, на яке виділяється компенсація. Так, у Постанові уряду зазначено, що площа знищеного житла, на яку надаються державні гроші, має бути:

  • 150 квадратних метрів, якщо це квартира;
  • не більш як 200 квадратних метрів, якщо це будинок садибного типу, садовий чи дачний будинок.

Виплати від УВКБ ООН

З 15 січня заявки на отримання допомоги від організації можуть подавати українці у дванадцяти областях. Розмір місячної фінансової допомоги становить 3 600 грн протягом трьох місяців.

Виплати нараховуватимуть родинам, які відповідатимуть певним критеріям. А саме:

  • дохід на одного члена домогосподарства має бути на рівні 5,4 тисячі гривень або менше;
  • родина перемістилася після 24 лютого 2022 року;
  • члени сім’ї не переїжджали, але постраждали внаслідок війни (умова актуальна для мешканців Сумської, Чернігівської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей);
  • громадяни вже повернулися додому після вимушеного виїзду.

ПДФО, як у Європі

У Верховній Раді зараз є 16 законодавчих ініціатив щодо змін механізму зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). У Мінфіні ж вважають, що владі варто звернути увагу європейські країни, які нараховують ПДФО відбуватиметься за місцем реєстрації платника податку.

Це дозволить невеликим громадам отримувати більші надходження до своїх бюджетів.

Гранти на виховання дітей

Кошти можуть отримати мешканки Київської та Житомирської областей віком від 18 до 54 років. Так, жінкам виплатять п'ять тисяч доларів в рамках проєкту "Дитячий садочок на дому для дітей раннього віку" та зможуть започаткувати власну справу.

Мета програми, які фінансують Міжнародна організація праці та Всеукраїнський фонд "Крок за кроком" — допомогти жінкам, які хочуть заробляти гроші та піклуватися про дітей.

Раніше ми пояснювали, як сильно здорожчають сигарети у 2024 році. Також ми писали, як вимушені переселенці можуть отримати тимчасове житло від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.