Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

70 тис. українців можуть залишитися без світла: в чому причина

Постачальник електроенергії розкрив деталі, як відбуватиметься відключення світла

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Yasno пояснили, як вимикатимуть світло за борги

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували мораторій на відключення електроенергії для абонентів, які мають заборгованість. Тому виникає питання щодо того, як буде відбуватися цей процес.

Про це розповів генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко на сторінці у Facebook.

Як відключатимуть світло українцям


Відключення світла можуть зачепити 70 тисяч споживачів, які в загальному заборгували понад 600 мільйонів гривень. Проте, за словами Коваленко, Yasno не буде вимикати електропостачання по всій Україні, а лише в межах своєї діяльності.

"Ми працюємо з приватними клієнтами лише в Києві та на Дніпропетровській області. Як відключатимуть постачальники й оператори системи розподілу на решті території України – краще уточнити в них", – зазначив директор компанії.

Коваленко розкрив критерії для відключення електроенергії. За його словами, у компанії існують чіткі критерії за сумою і "віком" заборгованості.

"Сюрпризів" для клієнтів Yasno не буде. Оскільки компанія регулярно інформує клієнтів про стан їхніх рахунків, а про плановані відключення попереджають за 10 днів у формі паперового повідомлення та ще за п'ять днів – повідомлення від Оператора системи розподілу.

Як залишитися зі світлом, якщо є борги


Українці можуть уникнути відключень світла, навіть за наявності заборгованості. Для цього потрібно звернуться до постачальника комунальної послуги та запросить розстрочку сплати боргу.

Іншою опцією є подання заяви, на підставі якої можливо списати заборгованість. Проте це можливо лише після судового рішення. Суд може встати на бік споживача, якщо:

  • заборгованість старше трьох років;
  • борги отримані від попередніх власників;
  • борг не відповідає площі житла;
  • споживач визнаний банкрутом.

Важливо відзначити, що світло не буде вимикатися споживачам, які проживають або проживали в зоні бойових дій. При цьому підприємства, що постачають електроенергію, можуть стати об'єктом санкцій, якщо не входять до категорії критичної інфраструктури.

Раніше ми писали, що в уряді пояснили, як зміняться субсидії у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, які санкції можуть застосовувати Yasno для боржників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.