Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі українці залишаться без світла: в чому причина

Українців попередили, що відключення від електромереж буде відбуватися не через обстріли та негоду

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям вимикатимуть світло через заборгованість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні почнуть відключати деяких споживачів від електромереж. При цьому, це не пов'язано з наслідками обстрілів та навіть негоди, усе через заборгованість абонентів, які не сплачують за спожиту електроенергію. Рішення про скасування мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг Кабінет Міністрів України прийняв 29 грудня 2023 року.

Про це повідомила енергопостачальна компанія "КОЕК".

Згідно з постановою уряду від 29 грудня 2023 року під номером 1405, влада дозволила проводити відключення від електромереж боржників, які мешкають у регіонах, де не має бойових дій та які не перебувають під тимчасовою окупацією.

Компанії, які займаються постачанням електроенергії, закликають усіх боржників погасити існуючі заборгованості якнайшвидше, аби уникнути негативних наслідків. Проте, у разі, якщо споживачі не мають можливості виплатити весь борг одним платежем, компанія "Кіровоградська обласна ЕК" пропонує укласти договір реструктуризації заборгованості.

Для цього необхідно звертатися до найближчого представництва компанії, а саме до місцевого Центру обслуговування споживачів ТОВ "КОЕК", і представити документи, які підтверджують фінансову неспроможність.

Українців попередили про короткочасні блекаути

В Україні можливо введуть планові відключення світла. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко заявив, що ці відключення будуть вибірковими та обмеженими, спрямованими на пікові години навантаження на енергосистему.

Масштабні обстріли з боку Росії у 2023 році призвели до аварійного стану енергетичних блоків, а негода погіршує ситуацію. За словами Володимира Омельченко морозна погода призводить до дефіциту потужностей в енергосистемі, що може досягати 2 гігават та більше. Можливо, що для компенсації дефіциту в енергосистемі буде імпорт електроенергії з-за кордону.

Раніше ми повідомляли, як українців забезпечуватимуть світлом та теплом під час повномасштабної війни. Також ми писали, чому жителі Київської області залишилися без електропостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.