Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Споживачів в Україні хочуть карати за борги: в YASNO зробили важливу заяву

Розповідаємо, які санкції можуть застосовувати постачальники електроенергії до побутових споживачів

Фото: УНІАН, YASNO. Колаж: Pro Гроші

В YASNO попередили побутових споживачів

Фото: УНІАН, YASNO. Колаж: Pro Гроші

Штрафи та інші види покарання тепер можуть застосовувати й до побутових споживачів. Це пов'язано зі змінами, які Кабінет Міністрів України вніс до постанови, яка регулює питання оплати житлово-комунальних послуг під час воєнного стану.

Про те, до кого можуть застосувати санкції, повідомила пресслужба компанії "YASNO".

Відповідно до змін, які вніс уряд, постачальники електроенергії, в тому числі YASNO, мають право накладати штрафні санкції на громадян, які мають заборгованість за світло. Однак такі міри можуть застосовувати до українців, які проживають на територіях, де не ведуться бойові дії.

"Водночас для населення, яке проживає на територіях, де ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані Росією, ці санкції не застосовуються", — запевняють в компанії.

Які санкції будуть застосовувати до споживачів

Запроваджені зміни передбачають, що до кінця воєнного стану постачальники електроенергії можуть:

  • призупиняти/повністю зупиняти постачання електроенергії у випадку несвоєчасної та/або неповної оплати послуг;
  • нараховувати та стягувати неустойку (пеню, штрафи) за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

"Те ж стосується людей, чиє майно зруйноване через бойові дії. Якщо власник такого житла не проживає у ньому і може надати підтверджуючі документи, з нього не будуть стягувати заборгованість за електроенергію, яка утворена після 24 лютого 2022 року", — наголошують в YASNO.

Чи будуть в Україні застосовувати графіки планових відключень світла

В Україну прийшли перші серйозні морози, через що навантаження на енергосистему значно збільшилося. Тому українців закликають до економного використання світла, адже може виникнути дефіцит генерації електроенергії.

"З іншого боку, падіння температури дуже ускладнює ситуацію з точки зору генерації. Сьогодні вранці споживання було меншим за звичайне. Але важливо, щоб воно на цьому рівні – трохи нижчому звичайного для такої температури – і збереглося, тому що інакше буде дефіцит", — переконаний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Він також підкреслив, що наразі графіки планових відключень не застосовуються, але вірогідність знеструмлення через фізичні обриви електромереж пов'язаних з негодою залишається.

Раніше ми писали, чи здивують українців новими цінами за світло, а також як українців забезпечуватимуть світлом та теплом під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.