Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі українці можуть залишитись без субсидії: хто ризикує втратити допомогу

Розповідаємо, як перебування за кордоном може вплинути на призначення субсидії на комунальні послуги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Субсидія при виїзді за кордон

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через військові дії багато українців покинули свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами або виїхали за кордон. Після повернення, такі громадяни доволі часто намагаються оформити субсидію на комунальні послуги.

Про те, як виїзд за кордон впливає на призначення субсидії, пояснили експерти на офіційному порталі Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради.

Відповідно до законодавства України, житлова субсидія не призначається домогосподарствам, у складі яких є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення такої допомоги. Це також стосується випадків, коли в цей період людина перебувала за кордоном понад 60 днів.

Якщо громадянин знаходився за кордоном менше ніж 60 днів, соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування та соціальні норми житла за адресою домогосподарства на таких осіб, в період перебування їх за кордоном, не розраховуються. Виїзд за кордон до 60 днів може бути пов'язаний:

  • з відрядженням по роботі;
  • з навчанням або доглядом за дитиною молодше трьох років;
  • з лікуванням.

Варто зазначити, якщо людина покидала країну саме з таких причин, ці обставини потрібно підтвердити відповідними документами.

Як не втратити субсидію

Експерти також нагадали, що відповідно до постанови Кабміну від 16.09.2022 № 1041 "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України" питанням призначення житлових субсидій займається Пенсійний фонд України.

Українці, які оформили субсидію повинні повідомити уповноважені органи про перебування когось із членів домогосподарства за кордоном сукупно більш як 60 днів.

"Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати уповноважений орган про виникнення обставин, зокрема щодо перебування за кордоном особи зі складу домогосподарства або члена сім’ї особи зі складу домогосподарства сукупно більш як 60 днів", — зазначають експерти.

Якщо вчасно не повідомити Пенсійний фонд про такі обставини, надання житлової субсидії припиняється уповноваженим органом.

Раніше ми писали, чому деяким українцям можуть відмовити в призначенні субсидії, а також якою буде державна допомога на сплату комунальних послуг у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.