Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Хто з українців дійсно рідко сплачує за комунальні послуги: експерт здивував відповіддю

Директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко розповів, де в Україні завжди боргують за комунальні послуги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців завжди боргує за комунальні послуги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У деяких українців ще до війни виникали проблеми з оплатою комунальних послуг. Але після повномасштабного вторгнення Росії, коли влада дозволила не сплачувати за спожиті послуги, боргувати почали ще більше людей. При всьому цьому, найбільші борги за комунальні послуги мають мешканці Печерського та Оболонського районів, що у Києві.

Про це в етері "Українського Радіо" сказав директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"А розмови, що "багаті заборгували", відповідають дійсності на Печерську. Наприклад, Печерськ у Києві — найбільший боржник. Люди просто стали власниками квартир, але не живуть у них. Вони рік не платять, а потім приходять і платять наперед за два роки — це елементарно", — сказав він.

Експерт також розповів, що не так із тарифами на електроенергію в Україні.

"Є ринкова вартість 5,5 грн за кіловат. Ми до цього підвищення платили 1,44 грн, а підняли до 2,68 грн. Це було політичне рішення уряду, але ж треба компенсувати різницю між 5,5 грн і 2,68 грн", — зазначив він.

Борги за комуналку

Нещодавно тему боргів за комунальні послуги з боку населення в етері "Громадського радіо" порушив народний депутат Олексій Кучеренко. За його словами, у цілому українцці заборгували комунальним підприємствам вже майже 35 мільярдів гривень.

Наприклад, як розповів депутат, дуже складна ситуація з боргами зараз за теплопостачання.

"Але я можу всіх заспокоїти: технологічно неможливо від централізованого теплопостачання відімкнути когось, тим більше в сезон. І воду не можна окремо відімкнути в багатоквартирному будинку, так само технологічно", — розповів він.

Якщо ж говорити лише за електроенергію, то, як свідчать дані компанії Yasno, у Дніпропетровській області абоненти заборгували 417 мільйонів гривень, а у Києві — 206 мільйонів.

Відключення світла за борги: хто у зоні ризику

Ми вже писали про те, що Кабмін України 29 грудня ухвалив постанову, якою скасував мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. До того ж підприємствам дозволили відключати комунальні послуги, якщо абонент дозволяє собі частково або повністю за них не сплачувати.

Зараз компанії, які надають комунальні послуги населенню, зокрема забезпечують електроенергією, формують рейтинг боржників, де основні критерії:

  • сума боргу;
  • глибина боргу.

Відключати світла будуть насамперед тим українцям, які не платили найдовше та накопичили велику суму заборгованості. Однак, після попередження у споживача буде десять днів, щоб все сплатити. Якщо цього не зробити, то світло будуть відключати.

Раніше ми пояснювали, як українцям заощадити на вартості електроенергії. Також ми розповідали, хто з українців отримуватиме пільги на ЖКП за спрощеною процедурою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.