Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть заощадити 50% на вартості світла: що варто знати про зонні тарифи

Розповідаємо, як українцям заощадити на вартості електроенергії та які зонні тарифи на світло є в Україні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В чому перевага зонних тарифів на світло

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Над тим, як економити на комунальних послугах замислюється багато українців, саме тому все більше споживачів електроенергії переходять на зонні тарифи. Завдяки цьому українці можуть значно заощадити на використаному світлі в нічний період доби.

Про те, які переваги має тариф день/ніч, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Диференційованих за періодами часу тарифів в Україні є два — двозонний та тризонний. Перший ділить добу на два періоди: день та ніч, а тризонний тариф — на три: нічний, піковий та напівпіковий.

Кабінет міністрів затвердив підвищення вартості електропостачання для населення 1 червня 2023 року до 2,64 грн/кВт-год. До цього українці сплачували за світло по тарифу 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт-год, а якщо кількість спожитої електроенергії перевищувало 250 кВт-год — 1,68 грн.

Скільки можна заощадити перейшовши на зонні тарифи

Ділити добу на денний та нічний тарифи досить вигідно, особливо якщо перенести основне використання електроенергії з 23:00 до 07:00, адже нічний тариф на електроенергію в Україні як мінімум вдвічі дешевший, ніж базова ставка.

Двозонне диференціювання передбачає таку вартість кіловата електроенергії:

  • 1,32 грн/кВт-год, тобто 50% фіксованої ціни при споживанні з 23:00 до 7:00;
  • 2,64 грн/кВт-год, тобто 100% фіксованої ціни при споживанні з 7:00 до 23:00.

Для споживачів з тризонним диференціюванням, залежно від періоду доби, вартість електроенергії складатиме:

  • 3,96 грн/кВт-год, тобто 150% фіксованої ціни при споживанні в години максимального навантаження з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00;
  • 2,64 грн/кВт-год, тобто 150% фіксованої ціни при споживанні в напівпіковий період з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00;
  • 1,05 грн/кВт-год, тобто 40% фіксованої ціни при споживанні в нічний період з 23:00 до 7:00.

Що потрібно зробити для переходу на тариф день/ніч

Процедура переходу на відповідний тариф передбачає заміну лічильника. Щоб це зробити, споживач повинен звернутись до групи з обслуговування споживачів регіонального обленерго за місцем проживання та подати заяву.

Фахівці установи допоможуть підібрати електролічильник, назвуть загальну вартість послуг та підготують договір про надання послуги. Після встановлення нового приладу обліку та внесення змін у договір, споживач автоматично перейде на відповідний тариф.

Раніше ми писали, як українця провести повірку лічильників води, а також якими будуть ціни на електроенергію для побутових споживачів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.