Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Краще встигнути до весни: чому потрібно подбати про заготівлю дров вже зараз

Розповідаємо, чому найкращим періодом для заготівлі дров вважається зима, а також як зробити це самостійно та законно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка пора найкраще підходить для заготівлі дров

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри газифікацію, багато українців віддають перевагу опаленню своїх осель саме дровами. Саме тому своєчасна заготівля дров для власних потреб — це життєва необхідність для жителів будинків з пічним опаленням.

Про те, чому варто заготовляти дрова саме взимку, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Кількість твердого пічного палива, необхідного для проходження холодної пори року, залежить від загальної площі приміщень та кліматичних особливостей регіону проживання. Дрова можна закупити у продавців, але заготівля своїми силами обійдеться набагато дешевше. Також варто пам'ятати, що заготівля дров для власних потреб повинна відповідати вимогам законодавства.

Традиційно заготівлю дров проводять пізньої осені та взимку. Це пов'язано з тим, що в холодну пору року:

  • дерева переходять у стадію спокою, а їх внутрішній сік перестає циркулювати, а тому заготовлені взимку дерева містять менше вологи;
  • дрова промерзають і для їх розколу потрібно докласти менше зусиль;
  • на деревах не залишається листя, що значно полегшує роботу з ними, а ще в прозорому лісі набагато простіше дотримуватись техніки безпеки;
  • заготовлені взимку дрова восени та влітку добре просохнуть та будуть краще горіти після початку опалювального сезону.

Як законно заготовити дрова для власних потреб

Перш за все потрібно визначитись з об'ємом сировини необхідної на весь опалювальний сезон. Варто зазначити, що заготовляти дрова краще з запасом, адже нікому не відомо яких температур очікувати в наступному році.

Визначившись з кількістю кубометрів необхідно оформити договір про заготівлю дров для власних потреб з лісництвом. Підписавши договір та оплативши дрова, ви виїжджаєте з лісничим для відведення ділянки. Заготівля для власних потреб передбачає вибіркову рубку, зазвичай це:

  • сухостійні дерева;
  • повалені вітром дерева;
  • пошкоджені шкідниками дерева.

Саме тому, на відведеній для заготівлі ділянці, представник лісництва позначає дерева, які призначені для спилювання. Громадянам, які займаються заготівлею самостійно виділяється певний термін, за який потрібно спиляти, розібрати та вивезти дрова з лісу.

Раніше ми писали, як правильно заготовити та зберігати дрова взимку, а також як отримати додаткову допомогу на придбання твердого пічного палива в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.