Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ефективність опалення стане краще: як зберігати дрова на вулиці взимку

Розповідаємо, як самостійно заготовити дрова на зиму та як їх правильно зберігати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зберігання дров

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість жителів України опалюють свої будинки за допомогою газу або електричними пристроями, але все ще є частка людей, які використовують для цього дрова. Для того, щоб такий вид палива ефективно виконував свою функцію, потрібно правильно заготовлювати та зберігати дрова.

Про те, як зберігати дрова взимку, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Для заготівлі дров краще за все підходить період, коли деревина має мінімальний вміст природної вологи, а це пізня осінь та зима. Дрова сильно бояться вологи, тому часто зберігають дрова в окремому приміщенні, але якщо у вас такої можливості немає, то варто подбати хоча б про елементарний захист стосу від дощу та снігу. І пам'ятайте, чим більше кількість дров для зберігання, тим довше вони будуть сохнути.

Заготовлюючи дрова, їх необхідно порізати або поколоти на менші частини. Це забезпечить швидке висихання полін та компактність при зберіганні, оптимальними розмірами вважають:

  • 10 – 15 см — діаметр заготовлених дров;
  • не більше 30 см — довжина дров поколотих дров.

Якщо дрова будуть зберігатись на дворі, найкращим місцем для цього вважається південна сторона будинку. Також слід подбати про максимальний захист від дощу та снігу, але не рекомендується накривати їх плівкою або фольгою, адже дрова будуть пріти, а ще під таким покровом може утворюватись конденсат.

Як скласти дрова, щоб вони не падали

Якщо правильно облаштувати місце для зберігання дров, вони будуть сохнути швидше, надійно захищені від дощу та снігу, а отже будуть давати набагато більше тепла при горінні. Один із найпопулярніших способів зберігання дров — каркасний, біля однієї зі стін.

Такий метод передбачає, зберігати дрова на саморобному настилі зі стійками біля стіни будинку. Настил під дрова можна зробити з піддонів, щоб ті не торкались землі. Плюсом такого способу зберігання є те, що позаду вже буде одна опора, а з боків дрова можна закріпити просто двома кілками або дошками. Щоб конструкція не розсипалась через кожні п'ять-шість рядів кладіть поперечні рейки.

Що покласти під дрова

Щоб дрова довше зберігались та не відволожилися, варто подбати про суху підставку. Рекомендується розміщувати дрова на висоті 10-15 см над землею. Це забезпечує кращу вентиляцію, запобігає гниттю та швидке висихання сировини.

Найкращим варіантом буде — покласти на землю, першим шаром, шлакоблоки або інші види каменю, на них палети або піддони й вже потім викладати перший шар дров.

Чи можна складати сирі дрова

Ефективність опалення дровами сильно залежить від їх вологості. Свіжозрізані дерева в деяких випадках можуть містити дуже багато природної вологи — близько 50% ваги, а для ефективного горіння бажано досягти 20% залишкової вологості дров перед їх використанням. Зазвичай такого стану колоди набувають через 2-3 роки зберігання.

Перед тим як заготовлювати дрова краще дати їх полежати на вулиці, щоб вийшла зайва волога. Розмір колод також грає важливу роль, чим вони менші, тим швидше висохнуть. Адже дрібно порізані поліна мають більшу сумарну площу поверхні, що забезпечує швидке випаровування вологи.

Раніше ми писали, що варто знати про опалення дровами, а також яку субсидію на тверде паливо можуть отримати українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.